Waarom je niet moet kiezen voor een job in het onderwijs

September, terug naar school. Een job in het onderwijs, zou dat niets voor jou zijn? Veel vakantie, twintig uren lesgeven per week en ‘gewoon de boel wat in de gaten houden’, makkelijk toch? Wel, nee. Een job in het onderwijs vergt veel meer dan dat. Drie verkeerde redenen om te kiezen voor een job in het onderwijs.

Vakantie

Uiteraard. Twee lange zomermaanden en alle schoolvakanties doorheen het jaar. Daar kunnen weinigen aan weerstaan. Maar dat deze vakanties niet per se echte vakanties zijn kon je hier al lezen. Tijdens de zomermaanden worden klaslokalen opgefrist en jaarplannen klaargestoomd. Tijdens die weken herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie gebruiken de meeste leerkrachten de tijd nuttig om lessen voor te bereiden of achterstallig verbeterwerk in te halen.

Een job in het onderwijs is veeleisend en de schoolvakanties zijn broodnodig om de batterijen op te laden om er weer vol enthousiasme te staan op de eerste lesdag na de vakantie.

Uurrooster

In het kleuter- en lager onderwijs is een voltijdse job gelijk aan vierentwintig lesuren per week. In het middelbaar onderwijs is dat tussen de twintig en de tweeëntwintig uren. Dat lijkt op een rustig werktempo, maar tel daar vergaderingen, lesvoorbereidingen, verbeterwerk, administratie, oudercontacten, uitstappen voorbereiden, schoolfeesten in elkaar boksen en nog een waslijst aan extra werk bij, en je zit al snel aan heel wat overuren.

Taakje hier, poppenhoek daar

Hoe moeilijk kan het zijn, een klas aan het werk houden, toch? Wat oefeningen geven, kleuters de puzzelhoek in duwen, een toets rondstrooien, wat kleurpotloden en papier voorzien en dan de voetjes op het bureau en wachten tot de bel gaat. Wel, nee. Als leerkracht ben je gebonden aan een leerplan. De druk om alle leerstof en vaardigheden gezien en ingeoefend te krijgen is enorm. Je vormt een belangrijke schakel in de opvoeding van kinderen en doet veel maar dan enkel taal of geschiedenis te onderwijzen. Je entertaint, voedt op, troost, luistert, vertelt, observeert en nog zoveel meer.

Eveline Janssens