Leerkrachten twee maanden vakantie? Dat dacht je maar.

Leerkrachten hebben twee maanden vakantie. Een fabeltje, zo blijkt. Want leerkrachten zijn tijdens de vakantie hard aan het werk: schilderen, lessen voorbereiden, opzoekwerk voor een nieuwe schooluitstap en klaslokalen inrichten.

Opruimen

Ooit al een blik geworpen in een klaslokaal op 30 juni? Een tornado is het. Stapels administratie, half leeggeruimde kasten, didactisch materiaal van Halloween dat tussen de paasversiering ligt, overal schrijfgerief en daartussen ergens een uitgetelde leerkracht. Kortom, er is wat werk aan de winkel. Leerkrachten zijn begin juli nog even bezig met het opruimen en ‘zomerklaar’ (lees: groteschoonmaak-klaar) maken van de klas.

En weer klaarzetten

Eind augustus volgt de omgekeerde beweging. Alle stoelen van de bank, prikborden aanvullen met nieuw lesmateriaal, leerboeken sorteren, schoolbanken schikken, schrijfgerief natellen,…

Inspiratie

Een leerkracht is nooit echt met vakantie. Want overal lonkt didactisch materiaal. Een grondplan van een kasteel in Frankrijk voor de Franse les of een geslaagde familie-uitstap naar de dierentuin die ook met de klas kan. De knop staat nooit op uit. En elke leerkracht weet dat de leukste lesideetjes ontstaan bij een sangria en een bordje tapas aan het strand.

Voorbereidingen

Ook tijdens de zomervakantie zitten leerkrachten met de neus in boeken. Ze bereiden lessen voor, maken invulblaadjes of toetsen en zijn op zoek naar documentatie. Klaslijsten dienen bestudeerd te worden en dossiers aangevuld.

DIY

De zomermaanden zijn ideaal voor wat schilderwerk. Klaslokalen, maar ook gangen en refters krijgen een nieuw likje verf. Vaak een taak waarbij heel het team wordt opgetrommeld en dat aan het eind beklonken wordt met een glaasje wijn op de speelplaats.

Herexamens

Inschrijvingen en herexamens, ook dat zijn taken waarvoor leerkrachten in de zomervakantie vroeg uit bed veren. En de bijhorende verbeteringen en klassenraden, uiteraard.

Fijne vakantie gewenst!

Eveline Janssens