Geschoolde arbeiders starten beter betaald dan bedienden

De vraag naar arbeiders is groot en zeker de vraag naar geschoolde arbeiders. Vaak gaat het hier om knelpuntberoepen. “Deze werknemers zijn zeer gegeerd en worden dus ook meteen beter betaald”, vertelt Dirk Wijns, directeur van de hr-dienstengroep Acerta Consult.

Een startende arbeider met een diploma hoger middelbaar of een professionele bachelor verdient bij de start van zijn/haar loopbaan ruim 20 procent beter dan een startende bediende van hetzelfde studieniveau. Dirk Wijns, Director Acerta Consult legt uit: “Nogal wat technische beroepen zijn knelpuntberoepen. Schoolverlaters met een specifieke, gespecialiseerde opleiding, bijvoorbeeld uit STEM-richtingen, zijn meer gegeerd dan de zoveelste schoolverlater met een marketingdiploma. En dus worden die eersten meteen ook beter betaald.” De expert benadrukt wel dat het hier over het pure loon gaat. “Want globaal gezien krijgen arbeiders minder extralegale voordelen dan bedienden.”

Meer aanwervingen

De roep van regering Michel naar meer jobs heeft de arbeidsmarkt volgens Dirk Wijns geen windeieren gelegd. “Ondernemingen zijn wel degelijk aan het aanwerven. Ze merken dat ze met het huidige personeel niet meer aan de vraag kunnen beantwoorden. Ik ben zeer blij te zien dat die aanwervingen ook gebeuren bij arbeiders in de maakindustrie. Daar knelt namelijk vaak het schoentje”, gaat hij verder.

Loonevolutie

Er zijn nog steeds heel wat knelpuntberoepen, vooral dan bij de meer technische beroepen. “Nochtans verdienen deze mensen meer bij aanvang. Maar we mogen ons daar niet blind op staren, want bedienden mogen hogere verloningsverwachtingen hebben. Hun loonevolutie over de ganse carrière ligt hoger. Neem nu een operator en een administratief bediende. Ze doen een hele carrière en aan het einde van hun carrière zie je dat het loon van de operator met 40 procent gestegen is en dat van de administratief bediende met 64 procent”, voegt hij er aan toe.

Omscholen als arbeider

Volgens Wijns is er een algemene krapte op de arbeidsmarkt, zowel voor bedienden als voor arbeiders. “Het is wel zo dat er bij arbeiders meer knelpuntberoepen zijn, zodat een arbeider die zich omschoolt en bijvoorbeeld een bouwberoep aanleert een zeer goede keuze maakt. Met deze kennis en de juiste attitude zou die zeker aan de bak moeten komen”, besluit hij.

Mieke Vercruijsse