Bewust kiezen voor een knelpuntberoep

“Ik heb nog geen seconde spijt dat ik voor een opleiding als pijpfitter koos.”, steekt Laurent vol overtuiging van wal. “Die instructeurs zijn heel ervaren, hielden rekening met het tempo waarin ik kon leren en hadden het geduld om de kneepjes van het vak mee te geven. Wat wil je nog meer?”

Pijpfitter is een knelpuntberoep. Het is moeilijk om mensen te vinden voor de openstaande vacatures. Er studeren niet voldoende jongeren af of de mensen die voor het beroep solliciteren hebben onvoldoende kennis. Pijpfitters zetten in een industriële omgeving de trajecten uit van pijpen en pijpsystemen die vloeistoffen of gassen transporteren. De fitter moet goed weten hoe hij de bevestigingen uitvoert en welke veiligheidsaspecten daarbij belangrijk zijn. Een basiskennis van algemene metaalbewerkingstechnieken is een noodzaak.

Goed inzicht

“Met mijn opleiding tot chocolatier was ik dus wel verplicht om zo een metaalopleiding te volgen.”, beaamt Laurent de nood aan die basiskennis, “maar het was uitgerekend daar dat ik voor het eerst kennismaakte met dit beroep. Door mijn goede inzicht vond de instructeur dat ik daar meer afwisseling en voldoening zou in vinden.”

Kans om te leren

Enkele maanden na de beslissing om zijn carrière een andere richting uit te sturen, kon Laurent beginnen met een opleiding pijpfitten in de Pipetech Academy. Het samenwerkingsverband tussen VDAB, de Vlaamse overheid en innovatieve bedrijven uit de sector contracting en maintenance, biedt via opleiding en werkplekleren mensen de kans om voor een uitdagende job te leren.

“Ik heb op korte tijd veel geleerd in die opleiding.”, vertelt Laurent voor wie het hele traject van omscholen ook effectief loonde. “Ik werk nu al een goed half jaar en kom op verschillende werven. Dat zorgt voor een aangename afwisseling. Ik ben echt blij met deze job.”