5 skills die je kan leren van een job in de horeca

In een horecajob leer je meer dan pintjes tappen en met zeven borden op je arm jongleren. Je pikt er dingen op die ook in de rest van je (werk)leven van pas komen. Schol!

1. Stressbestendigheid

Een seniorengroep die met dertig tegelijk het terras inpalmt terwijl jij er alleen voor staat. Een kok die wat ligt te suffen en jou de verkeerde gerechten meegeeft. Ongeduldige klanten die hun slechte karaktereigenschap op jou uitwerken. Het zijn de mindere kantjes van het horecabestaan, maar jij kweekt er wel een stressbestendig vel tegen. Als je later in situaties met te veel prikkels terechtkomt, zal je denken: is het dit maar?

2. Teamwork

In de horeca werk je nooit alleen. Of je nu in een brasserie aan de slag bent of in een discotheek, je staat met een heel team klaar om de mensen een fijne tijd te bezorgen. Jullie werken de hele dag intens samen en springen voor elkaar in als het nodig is. En na een dag vol pintjes rondbrengen, doen jullie er gezellig zelf nog eentje open.

3. Klantvriendelijkheid

Nergens kan je de klanten zo goed lezen als in de horeca. Het contact met de mensen is heel direct, waardoor je hun noden al snel leert begrijpen en vanzelf een klantvriendelijke intuïtie ontwikkelt. Je krijgt ook meteen ‘feedback’ van de klanten, in de vorm van een fooi of een complimentje. Daar kan een bureaujob, waarbij je vooral via e-mail het klantencontact onderhoudt, niet aan tippen.

4. Verbale communicatie

Heel wat mensen bloeiden als tiener open dankzij hun vakantiejob in de horeca. Als kelner of barmeisje ben je immers het uithangbord van het etablissement waarvoor je werkt. Je moet niet alleen de juiste uitstraling hebben, maar ook uiterst communicatief zijn. Soms moet je zelfs je beste onderhandelingstechnieken inzetten, bijvoorbeeld als een dronken klant lastig doet. Of wat als de ene stamgast de muziek luider wil en de andere zachter? Aan jouw communicatieskills om het op te lossen.

5. Rekenkracht

Bliksemsnel uitrekenen hoeveel wisselgeld de consument moet terugkrijgen? In de horeca doe je niets anders. Je bent elke dag bezig met cijfers en getallen, en je geeft je hersenen nog een extra training door bestellingen uit het hoofd te leren. Voilà, je bent helemaal klaar om het te maken als rekenwonder in de financiële sector.

Gerlinde De Bruycker