Zorgsector kent veel knelpuntberoepen

Crisis of geen crisis, in Vlaanderen blijven er beroepen bestaan waarvoor er moeilijk geschikte kandidaten worden gevonden.

Elk jaar brengt VDAB die beroepen in kaart in zijn studie knelpuntberoepen. Al verschillende opeenvolgende jaren staan beroepen uit de zorgsector in de lijst van moeilijk in te vullen vacatures. En hun aantal neemt nog toe.

Nieuw in de lijst van 2015 is het beroep van arts. De Vlaamse arbeidsmarkt telt te weinig artsen met specialisaties geriatrie, neuroloog, urgentiearts en kinderarts. Studenten geneeskunde kiezen ook minder voor deze specialisaties waardoor er onvoldoende mensen vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt komen. Maar in de zorgberoepen zien we ook een hardnekkige knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen die we, op basis van de cijfers, beschouwen als de zwaarste knelpunten. Vooral van kinesitherapeuten en verpleegkundigen kunnen we nu al behoorlijk zeker zeggen dat ze ook de komende jaren in deze lijst zullen blijven staan.

Niet alleen een tekort aan instroom op de arbeidsmarkt maakt die zorgberoepen tot knelpunten op de arbeidsmarkt. Die beroepen vragen ook een grote flexibiliteit van de medewerkers. Avond- en weekendwerk zijn legio in de sector. En dat vergt wat aanpassing. “Ik geef toe dat het voor mij het eerste jaar niet altijd gemakkelijk was”, zegt Eraflor daarover bij ikgaervoor.be, “Maar het feit dat alles met mijn werkgever en collega’s bespreekbaar was en dat ik me gesteund voelde, gaf me een goed gevoel.” De volledige lijst van de knelpuntberoepen vind je op de website van VDAB.