Vluchtelingen integreren als medewerkers in de zorgsector

Vijfhonderd vluchtelingen krijgen de komende maanden een intensief opleidingstraject om in de zorg aan de slag te gaan. Dit gebeurt in het kader van het grensoverschrijdend project ‘In de zorg – Uit de zorgen’, een samenwerkingsverband van zorgorganisaties en vluchtelingenorganisaties uit België, Nederland en Duitsland.

Erkende vluchtelingen lopen in de maatschappij tegen allerlei obstakels aan. Zeker ook bij het zoeken naar werk in de zorgsector. Tegelijkertijd kampen (vooral) verzorgingstehuizen en de thuiszorg met een tekort aan verzorgend, verplegend en ander personeel. Het project ‘In de Zorg – Uit de zorgen’ wil obstakels van vluchtelingen om een job te vinden wegnemen door een speciaal op de zorg gericht programma te ontwikkelen met een bemiddelingstraject, (bij)scholing en persoonlijke on-the-job-begeleiding. Tegelijkertijd zullen de werknemers en zorgverleners van de betrokken organisaties een traject volgen om hun perceptie van vluchtelingen positief te beïnvloeden. De bedoeling is de vraag en het aanbod op elkaar af te stemmen.

Familiehulp

Het project spitst zich toe op de Euregio Maas-Rijn, één van de dichtstbevolkte regio’s ter wereld. Er leven 3,9 miljoen mensen op een beperkte oppervlakte. De uitdagingen op vlak van vergrijzing en zorg worden er in de nabije toekomst erg groot. Het project, dat op Europese steun kan rekenen, wordt geleid door Familiehulp.

Verschillende fases

In een eerste fase wordt bij partners en stakeholders bekeken of er al dergelijke trajecten bestaan rond de tewerkstelling van vluchtelingen in de zorgsector. Daarbij wordt ook de perceptie naar vluchtelingen in kaart gebracht. Deze trajecten worden geëvalueerd, met aandacht voor de aanwezigheid van taal- en vaardigheidstrainingen, trainingen voor mentoren en stagebegeleiders, buddywerking met vrijwilligers, motivatie… Vervolgens worden diverse tools en methoden ontwikkeld, waaronder een lespakket ‘Taal in de zorg’ waarin er speciale aandacht is voor specifieke zorgtermen en dialoog, een ‘Ervaringstraining’ en een workshop ‘Een goed werknemer zijn’. De motivatie en kwalificaties van de betrokken kandidaten wordt gemeten en er wordt uiteindelijk een traject opgezet om de kandidaat-werknemer in verzorgingstehuizen, de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, de thuiszorg te introduceren.

Mieke Vercruijsse