Steeds meer mannen werken in zorg, en waarom dat goed nieuws is

Tussen 2010 en 2017 gingen er 5% meer mannen in de zorg werken. Toch telt de sector nog altijd maar 16% mannen, terwijl een mannelijke ’touch’ juist heel welkom is. Hier lees je waarom.

Steeds meer mannen vinden hun weg naar de zorgsector, zo tonen de meest recente cijfers van HR-dienstverlener Acerta en de FOD Economie aan. Hun aandeel is gestegen met 5% in de laatste acht jaar. Dat is goed nieuws, en wel om acht redenen:

– Werken in een exclusieve ‘vrouwenwereld’ of ‘mannenwereld’ is nooit een aanrader. Mannen en vrouwen vullen elkaar aan en stuwen elkaar vooruit. Waarom hebben we sinds midden jaren 90 anders verplicht gemengd onderwijs? De mix tussen beide geslachten zorgt voor een kruisbestuiving tussen ideeën en visies.

– Dat mannen minder zorgzaam zijn dan vrouwen, is een fabeltje. Ze zijn gewoon op een andere manier zorgzaam. Hun empathie tonen ze bijvoorbeeld door wat losser te zijn en er een grapje tussen te zwieren. Vaker wel dan niet breekt die houding het ijs tussen zorgverlener en patiënt.

– Mannen zijn fysiek sterker en die eigenschap komt heus niet alleen havenarbeiders van pas. In de zorgsector moeten mensen vaak uit bed getild en verplaatst worden. Dan is het makkelijker als een mannelijke verpleegkundige zijn spierballen even kan laten rollen.

– “Als man kun je de rust beter bewaren omdat je emotioneel minder betrokken bent.” En: “Een man kan de dingen beter loslaten, wat nodig kan zijn om beslissingen te maken.” Dat zeggen wij niet, maar wel de Nederlandse verplegers Jan en Michel, die beiden met demente ouderen werken.

– Het gebeurt weleens dat patiënten niet luisteren naar een zorgkundige, of dat ze zich ronduit weerbarstig opstellen. Mannelijke patiënten tonen misschien iets meer ontzag voor andere mannen. Vooral bij oudere mensen is dat zo. Al blijft gezag uitstralen toch wel een persoonsgebonden eigenschap.

– Dat er meer mannen in de zorg gaan werken, doorbreekt het ‘alfamannetjespatroon’ dat vandaag nog veel te sterk aanwezig is. Net zoals heel wat vrouwen er niet om geven om in steile lijn carrière te maken, is dat ook voor veel mannen het geval! Werken als zorgverlener geeft een grote innerlijke voldoening, en steeds meer mannen raken daarvan overtuigd.

– De zorgsector kampt met een hoog aantal vacatures die maar niet ingevuld raken. In plaats van automatisch naar vrouwelijke kandidaten te kijken, kunnen ook heel wat mannen de grote leemte opvullen.

– Ook al is het aandeel van mannen in de zorg gestegen, toch tekenen ze nog altijd voor slechts 16% van het verzorgend personeel. Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar één voordeel hebben mannen alvast wel: ze worden dikwijls op handen gedragen door de andere collega’s en patiënten. Een beetje zoals de enige mannelijke leerkracht in de lagere school ook goed ligt bij de ouders en kinderen.

Gerlinde De Bruycker