Techniek blijft kansen bieden

Het aantal vacatures bij VDAB stijgt al maanden aan een stuk. De zomer zorgde voor een kleine vertraging, maar de vraag naar nieuwe medewerkers blijft maand na maand toenemen, vergeleken met een jaar geleden. Mensen uit technische, technologische en wetenschappelijke richtingen zijn steeds meer gevraagd op de arbeidsmarkt.

De studie schoolverlaters van VDAB toont duidelijk aan dat voor sommige studieniveaus de schoolverlaters uit de zogenaamde STEM-richtingen een duidelijke voorsprong hebben. Maar we zien vooral bij meisjes dat de keuze voor technische of technologische richtingen nog niet vanzelfsprekend is. En dat fenomeen houdt, onverwacht, hardnekkig stand. Bij de middengeschoolden blijft het erg traditionele keuzepatroon sterk aanhouden. Naast het sociale verwachtingspatroon en vooroordelen over technische jobs voor vrouwen, zijn de relatief goede vooruitzichten in niet STEM-richtingen voor vrouwen mogelijk een oorzaak voor de gemaakte keuzes. Ook in studies voor professionele bachelor of master merken we dat die traditionele keuzes de boventoon voeren. Onze kenniseconomie en arbeidsmarkt vragen om STEM-profielen. We moeten jongeren, mannen en vrouwen, zeker aanmoedigen om voor technische, technologische of wetenschappelijke studies te kiezen om aan de vraag van de arbeidsmarkt te blijven voldoen.

Techniekers worden schaars

De vraag naar medewerkers met een technische achtergrond blijft sterk op onze arbeidsmarkt. En het aantal werkzoekende technici daalt gestaag. Zo waren er op één jaar tijd 6% minder bouwtechnici beschikbaar onder de werkzoekenden. Het aantal technisch leidinggevenden voor de industrie ligt 6,5% lager dan een jaar geleden en er zijn 5% minder industriële technici. Het aantal metaalbewerkers en elektriciens daalde, vergeleken met een jaar terug, zelfs met 10%. De tendens dat een aantal technische profielen steeds minder in de werkloosheidscijfers opduikt, zet zich door in heel Vlaanderen. West-Vlaanderen kent voor sommige profielen opvallend scherpe dalingen vergeleken met andere regio’s. In die provincie daalde de globale werkloosheid ook het meeste in het afgelopen jaar.

Koeltechnicus: een boeiende uitdaging

Met de warme zomerweken sprak een job als koeltechnicus wellicht tot de verbeelding. Zorgen voor de installatie en het onderhoud van airconditioning en koelsystemen is voor zo iemand dagelijkse kost. Je kunt in een industriële omgeving terecht, maar evengoed ga je aan de slag bij een specialist van winkelinrichting. Je moet zelfstandig kunnen werken en van aanpakken weten als er zich problemen stellen. “De job vraagt een grondige kennis van elektriciteit en elektronica.”, zegt Bart, koeltechnieker in een chemiebedrijf, “maar ik leg ook buizen en bekabeling. Kennis van ICT is meegenomen.” “Het is soms stressen.”, bekent Gino, die de installaties in een supermarkt onderhoudt. “Klanten willen dat hun installatie snel en goed functioneert. Dat zorgt voor veel afwisseling en maakt de job net zo boeiend.”