Do and don’ts op je eerste werkdag als ingenieur

De laatste maanden van een ingenieursstudie zijn nefast voor het ego van de student. Headhunters hebben het al voor hun afstuderen op hen gemunt, veel studenten hebben al voor de zomer een contract op zak. Studeren voor een knelpuntberoep loont.

Geen wonder dat het groentje op de eerste werkdag blinkend van zelfvertrouwen over de werkvloer schrijdt. Regelrecht richting koude douche. De ervaren collega’s gebruiken een totaal onverstaanbaar jargon. In de plaats van het vertrouwde softwarepakket waar de prof zo lyrisch over deed, gebruikt een grijzende veteraan een zelf ontworpen versie. Een betere. De ervaren rotten zitten niet te wachten op de kennis van de nieuwste aanwinst, maar wel op de dag dat hij of zij de achterstand heeft ingehaald. Penibel? Met deze tips overbrug je zonder kleerscheuren de kloof.

Wees nederig

Niets is zo gezond als je realiseren dat je niet alles weet. Eens je over die hobbel bent, ben je klaar om bij te leren. Vermoeden dat je collega’s over een massief kennisreservoir beschikken is een veilig uitgangspunt.

Laat je daden spreken

Niemand houdt van betweters, en al zeker doorwinterde ingenieurs niet. Als je denkt dat je het anders of beter kan, demonstreer het dan, maar ga niet met een opgestoken vingertje aan hun bureau staan.

Back to the lab

Je bent ingenieur, dus dingen uit elkaar vijzen is je raison d’être. Maak spontaan je handen vuil in het labo, of met een testopstelling. Geen nood als de oscilloscoop moeilijk doet of de zaak niet meteen compileert; het is een uitgelezen excuus om je collega’s om hulp te vragen. En van hen te leren.

Handen uit te mouwen

Vraag om met ervaren collega’s mee te lopen tijdens de voorbereiding van een project, of zelfs mee naar de klant. Goed voor je ervaring en voor je band met het team.

Zoek een peter of meter

Vraag je baas welke collega je mag benaderen om te fungeren als vraagbaak en klankbord. Alleen te gebruiken na aanzienlijke inspanningen om zelf het antwoord te vinden!

Kurt Van Gasse