Hoe kan je als vrouw carrière maken in de bouwsector?

De bouwsector, een mannenbastion? Nu ja, een beetje wel misschien, maar het is aan jou om daarin verandering te brengen. Zin als vrouw in een carrière in de bouwsector ? Lees dan zeker verder.

Ondanks de sterke groei van de bouwsector en de hoge nood aan geschikt personeel zit het aantal vrouwen in de bouwsector vandaag onder de 10%. Op de bouwwerf zelf (bouwvakkers) is het nog minder goed gesteld. Nauwelijks 1% van de Belgische bouwvakkers is een vrouw. Op de Belgische werven werken zowat 143.000 mannen tegenover 1.500 vrouwen. Dat kan veel beter.

Vrouwelijke instroom stimuleren

Belangenvereniging Confederatie Bouw nam alvast een mooi initiatief met de aanstelling van een vrouwelijke coach. Die moet meer vrouwen en meisjes overtuigen om te kiezen voor praktijkgerichte opleidingen voor de bouw. En dan is er dat andere probleem : wanneer meisjes kiezen voor een opleiding in de bouw, dan komt er uiteindelijk maar een beperkt deel van effectief van op de bouwwerf terecht. Ook daar wil Confederatie Bouw een positieve kentering brengen en de effectieve vrouwelijke instroom stimuleren.

Sta je mannetje

Heb je als vrouw eenmaal een geschikte opleiding achter de kiezen, dan is het dus zaak om erin te vliegen. Je niet van je doel te laten afbrengen. Een zelfzekere vrouw op de werf, daar hebben ook je mannelijke collega’s heel wat aan. Het enige wat zij willen is een werk(f)makker waar ze onder alle omstandigheden op kunnen rekenen. Vakkennis, een no-nonsense attitude, een directe aanpak en mondigheid: dat is de magische formule om het helemaal te maken in de bouw.

Je bent een pionier

Bottom line: zoals op elke andere werkplek moet je jezelf ook op de bouwwerf belangrijk vinden. Je plaats opeisen en zeker van je stuk aan het werk gaan. Ook in 2019 ben je nog altijd een soort van pionier wanneer je als vrouw op de bouwwerf van start gaat. Dat staat buiten kijf. En, zoals je weet is pionierswerk niet altijd even makkelijk. Het kan echter perfect met een stevige dosis doorzettingsvermogen. Baken je terrein af en werk van daaruit naar erkenning. Die krijg je net zoals elke andere medewerker op de werf door ervoor te gaan. Praat ook met andere vrouwen die al in de bouw actief zijn. Het zal je inspireren om het er ook zelf op te wagen.

Onderwijs heeft belangrijke rol

Tot slot is er ook voor het onderwijs een belangrijke taak weggelegd. Dat moet meisjes/vrouwen stimuleren om in de bouw aan de slag te gaan door middel van een positieve beeldvorming. Het blijft vandaag nog een atypisch parcours. Net daarom moeten jonge meisje extra gesteund worden om voor dat atypische traject te kiezen. Jongeren spiegelen zich graag af aan wat anderen doen. Het is onderdeel van de vorming van hun zelfbeeld. Wanneer ze een loopbaan in de bouw ambiëren, is het dan ook belangrijk dat ze weten dat ze niet alleen zijn. Dat ook andere meisjes/vrouwen die ambitie hebben. In technische en beroepsopleidingen zijn meisjes (nog) altijd in de minderheid. Het is erg belangrijk dat scholen daar met zorg mee omgaan. Zo zullen op termijn meer meisjes/vrouwen de stap zetten om een carrière in de bouw te realiseren.

Pascal Dewulf