Zo zet je veeleisende vacatures naar je hand

Ben jij ook al op voorhand ontmoedigd door het lange eisenlijstje bij elke nieuwe vacature? Dan moet je de vacatures op een andere manier gaan lezen, zegt Shaireen Aftab van arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.

Veel vacatures schetsen een ideaalbeeld van een superman of -vrouw. Hoe verlies je al niet bij voorbaat de moed?

Shaireen Aftab: “Probeer eens niet in termen van diploma’s of functievereisten te denken. Screen jezelf uitgebreid en stel je profiel breder op: wat kan ik goed en wat doe ik graag? Om mezelf als voorbeeld te nemen: in mijn vorige job moest ik audits uitvoeren en snel processen kunnen analyseren. Als woordvoerder moet ik nu ook meteen een thema kunnen induiken en bevatten. Kijk dus naar wat je competenties zijn in de praktijk en of je ze kan matchen met het merendeel van de functievereisten. Als werkzoekende mag je gerust wat meer zelfvertrouwen hebben! Laat het bedrijf ook weten dat je bereid bent om dingen bij te leren of een bijscholing te volgen.”

Bedrijven strooien vaak met holle termen in hun vacatures: communicatief, flexibel, teamplayer. Waarom doen ze er niet wat meer moeite voor?

“Werkgevers willen heel duidelijk en volledig zijn in de jobomschrijving, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan. Ik ben het met je eens dat veel vacatures klassiek en droog zijn opgesteld. Maar de inhoud van de vacature moet natuurlijk wel kloppen. Een jobfunctie is wat ze is: je moet geen dingen gaan verheerlijken of verbloemen. En er staan ook aanlokkelijke dingen in vacatures, hoor. Dan denk ik bijvoorbeeld aan ‘veel autonomie’, ‘ruimte voor thuiswerk’, … Maar het is waar: bedrijven zouden er nog wel meer over mogen nadenken.”

Het Antwerpse reclamebureau De Vloer was op zoek naar een office manager, die ze in hun vacature ‘Head of godverdomme alles’ noemden. Resultaat: de vacature ging viraal. Zou het zo niet altijd moeten?

“Creatieve bedrijven kunnen al eens sneller buiten de lijntjes kleuren. Maar pakweg een financiële onderneming wil toch een bepaald sérieux uitstralen. ‘Head of godverdomme alles’, dat kan je niet maken in de bankwereld. Je moet het belang van een vacature ook niet overschatten. Het is een eerste aanleiding tot een gesprek, een soort toegangspoort. Pas tijdens de echte ontmoeting worden er knopen doorgehakt: daarin is er sprake van een klik of niet. Solliciteren gaat om het totaalpakket, en vacatures maken daar slechts een deel van uit. Laat je er als werkzoekende dus niet door ontmoedigen.”

Gerlinde De Bruycker

Info: www.vdab.be