Succesvol solliciteren doe je zo

De Streekpersoneel jobbeurzen zijn keer op keer een overdonderend succes. Niet te missen gastspreker in Roeselare (op 11/10) en Mechelen (op 20/10) is Actief Interim dat tijdens een boeiende uiteenzetting alle geheimen rond succesvol solliciteren uit de doeken zal doen. Wij vroegen Sylvie Merckx van Actief Interim om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Succesvol solliciteren, dat doe je niet zomaar. Er zijn heel wat elementen waar je rekening mee moet houden en die je ook bewust kan verbeteren om zo je kansen op succes te verhogen. Dat is alvast wat Actief Interim wil duidelijk maken tijdens de komende Streekpersoneel jobbeurzen in Roeselare en Mechelen. Als opwarmer geeft Sylvie Merckx van Actief Interim wat praktische tips op dat vlak: “De keynotes van Actief Interim op de Streekpersoneel jobbeurzen van Roeselare en Mechelen zijn bijzonder praktisch. Geen theoretische principes, maar hands-on tips en tricks die starters, maar ook jonge professionals direct kunnen omzetten om met succes hun droomjob te bemachtigen.”

Een job vinden in de praktijk

De praktijk van het solliciteren dus, en dat is iets waar veel jongeren vandaag de dag meer dan ooit behoefte aan hebben. Solliciteren is vandaag immers een stuk complexer dan pakweg tien jaar geleden. Er zijn heel wat dingen waarmee je rekening moet houden. Sylvie Merckx: “Tijdens intake gesprekken proberen we jongeren op dat vlak steevast op hun sterktes te wijzen. Nog belangrijker is echter dat we hen ook coachen om hun minder sterke kanten om te zetten in kwaliteiten die ze kunnen gebruiken om met succes te solliciteren. Op de Streekpersoneel jobbeurzen dit najaar lichten we onder andere toe hoe je je op een echt praktische manier kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek, waar je op zoek kan gaan naar een job, wat je best wel en best niet in een sollicitatiebrief zet en dies meer. Ook vertellen we hoe je best tewerk gaat wanneer je een job tracht te vinden via een interimkantoor. Dan hebben we het over hoe je cv er best uitziet, maar ook waar je rekening mee dient te houden wanneer je op gesprek gaat in een onderneming.”

Vertrouwensband

Tot slot geeft Sylvie Merckx nog wat praktisch tips mee: “Non-verbale communicatie is bijvoorbeeld iets erg belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Dat zijn alle dingen die je niet zegt, maar wel laat doorschijnen via je lichaamshouding. Oogcontact bijvoorbeeld. Heel wat sollicitanten maken onvoldoende oogcontact tijdens hun sollicitatie. Oogcontact is nochtans bijzonder belangrijk om een vertrouwensband tussen mensen te creëren. Ook de algemene gedragscode kan doorslaggevend zijn. Je lichaamshouding, maar ook de manier waarop je motivatie toont naar de rekruteerder toe zijn daarvan een aantal elementen. We kunnen ook niet genoeg de nadruk leggen op het feit dat je je huiswerk moet maken over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Je moet weten waarmee ze bezig zijn, maar ook wat ze beogen naar de toekomst toe. Dat moet je vervolgens aan je eigen kwaliteiten kunnen koppelen en hen zo overtuigen van de meerwaarde die je op dat vlak kan aanbrengen. Belangrijk is ook dat je jezelf in vraag kan stellen en vanaf daar dingen kan bijsturen indien nodig.”

Pascal Dewulf

Wil je meer weten wat je nodig hebt om snel je droomjob in de wacht te slepen ? Kom dan naar de Streekpersoneel jobbeurs in Roeselare (11/10) of Mechelen (20/10) Meer info vind je hier