Zo schitter je in elk sollicitatiegesprek

Straks op sollicitatiegesprek? Wees dan maar zeker dat de rekruteerder uitgebreid zal polsen naar je vroegere ervaringen. De STAR-methode kan je helpen om meteen een glashelder antwoord te geven.

Ga je op sollicitatiegesprek, dan krijg je gegarandeerd vragen als: ‘Beschrijf een situatie waarin je geconfronteerd werd met… ?’ Een sterke sollicitant kan bij zo’n vraag meteen teruggrijpen naar een situatie uit zijn eigen werkgeschiedenis om zijn of haar aanpak te illustreren. Wie bovendien een heldere structuur in zijn verhaal brengt, scoort dubbele punten.

S-T-A-R

Situatie: Zorg ervoor dat je een concreet voorbeeld kan geven van een situatie waarin jij een positieve rol hebt gespeeld. Vermeld in elk geval waar je toen werkte en welke functie je had.

Taken: Vertel welk probleem er ontstond en wat je eraan wilde doen.

Actie: Leg uit wat je ondernomen hebt om de situatie ten goede te keren. Wees concreet, maar vergeet niet te vermelden dat je onderdeel was van een succesvol team.

Resultaten: De positieve gevolgen van jouw interventie. Je eigen rol opblazen is uit den boze, maar je moet jezelf ook niet wegcijferen.

Slim voorbereiden

Het spreekt voor zich dat je je onmogelijk kan voorbereiden op elke vraag in dit genre, maar dat hoeft ook niet. Rekruteerders bepalen namelijk vooraf welke vaardigheden het meest van belang zijn voor de job, waarna bekeken wordt hoe de sollicitanten zich op die vlakken hebben onderscheiden. Met een beetje gezond verstand of een paar welgemikte mailtjes kan je erachter komen welke de cruciale vaardigheden zijn.

Verder is het slim om je te concentreren op je meest opvallende kwaliteiten. Zorg ervoor dat je elk van die ‘selling points’ treffend kan illustreren. Als je de resultaten van je ingrepen kan stofferen met cijfers, is dat altijd een pluspunt.

Manu Sinjan