Sollicitatiegesprek: hoe bereid je je voor?

Als je voorbereiding goed zit, stap je veel rustiger het bureau van de personeelschef binnen. Het goede nieuws is: een deel van dat werk komt bij elk sollicitatiegesprek weer van pas.

  • Zorg ervoor dat je precies weet waar en wanneer je verwacht wordt. Als je sollicitatiegesprek plaatsvindt tijdens de spitsuren, bekijk dan op voorhand hoe lang je erover zal doen. Te laat komen is echt geen optie.
  • Volgens een enquête begint bijna 1 op de 5 sollicitanten totaal onvoorbereid aan een sollicitatiegesprek. Het ligt voor de hand dat je op die manier snel door de mand valt. Een goede voorbereiding getuigt van respect voor de werkgever.
  • Informeer vooraf met wie je het sollicitatiegesprek zal voeren en zoek op waar die persoon zoal mee bezig is, bijvoorbeeld via LinkedIn. Dat geeft je de kans om de onderwerpen aan te kaarten die hem of haar het meest bezighouden.
  • Sommige vragen worden letterlijk bij elk sollicitatiegesprek gesteld! De ultieme klassieker is de vraag om drie sterke en drie zwakke punten van jezelf op te noemen. Ook een terugkerende vraag: waarom jij vindt dat je de organisatie iets kan bijbrengen. Of nog: waar je binnen 5 jaar wil staan. De lijstjes zijn makkelijk te vinden, zorg dat je je antwoord klaar hebt!
  • De research die je voor je motivatiebrief hebt gedaan, komt nog een keer van pas. Een sterke parate kennis over het bedrijf, zijn activiteiten en de sector waarin het actief is, komt altijd goed over.
  • Zelf over het loon beginnen is geen goed idee, maar heel wat werkgevers zullen je wel vragen hoeveel je wil verdienen. Het is zeker niet fout om te antwoorden dat je het normale loon wil voor de functie, maar het kan nuttig zijn om vooraf uit te zoeken welk salaris voor jou acceptabel is. Noem altijd een boven- en een ondergrens, nooit een exact bedrag.
  • Bereid zelf een paar vragen voor: je kan bijvoorbeeld vragen naar de werksfeer of naar de toekomstplannen van het bedrijf, maar het kan ook verrassender: vraag bijvoorbeeld eens waarom de rekruteerder daar graag werkt of wat de beste medewerkers met elkaar gemeen hebben. Dat levert waarschijnlijk meer informatie op dan een algemene vraag.

Vind een job in de buurt van