7 dingen die je moet vermijden in een sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal do’s en dont’s. Wij wijzen jou bij deze alvast op de meest belangrijke dont’s.

1. Taalfouten

Het is zo vaak gezegd, maar grammaticale fouten blijven nog steeds een van de belangrijkste dingen waartegen wordt gezondigd in een sollicitatiebrief. Lees je sollicitatiebrief dus zeker nog een tweede keer na en laat hem vervolgens door iemand die goed ter taal is, dubbelchecken op grammatica en zinsbouw.

2. Zwaktebod

Vermijd om in je brief dingen te vermelden zoals het feit dat je mogelijk niet aan de vereiste kwalificaties voldoet. Dat plaatst je immers in een zwakkere positie en zal gelijk de nodige twijfel oproepen bij de rekruteerder. Met andere woorden: zorg dat er geen twijfel bestaat over jouw capaciteiten.

3. Te weinig realisme

Bij elke sollicitatiebrief hoort een gezonde dosis realisme. Overdrijf niet over jezelf en meet jezelf ook geen capaciteiten aan die je eigenlijk niet hebt.

4. Standaardzinnen

Elke rekruteerder herkent van mijlenver standaardzinnen uit sollicitatiehandleidingen. Kom in woordkeuze en zinsbouw daarom origineel uit de hoek en vermijd clichés.

5. Onvoldoende betrokkenheid

Geef aan dat je de job en de jobinhoud goed begrijpt door ernaar te verwijzen in je sollicitatiebrief en koppel dat aan je eigen ervaring en capaciteiten. Een rekruteerder wil in je sollicitatiebrief ontdekken dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf waar je aan de slag wil en er een meerwaarde kan vormen.

6. Jezelf onvoldoende verkopen

In een sollicitatiebrief moet je niet enkel aangeven dat je geïnteresseerd bent in de job, maar ook waarom ze nou net jou moeten aanwerven. Wat is jouw meerwaarde ten overstaan van de andere kandidaten? Dat moet je zeker aangeven in je sollicitatiebrief.

7. Niet aangeven waarom (en waarop) je hebt gereageerd

Het is erg belangrijk dat je in een sollicitatiebrief context creëert. Hoe heb je de jobaanbieding gevonden? Waarom reageer je net op die vacature? Geef ook mee voor welke vacature je solliciteert. Je moet er immers rekening mee houden dat grote bedrijven vaak tientallen vacatures tegelijkertijd hebben lopen en indien jij het niet vermeldt, ze vaak geen flauw idee hebben op welke vacature je eigenlijk reageert.

Pascal Dewulf