7 fouten die je moet vermijden bij je zoektocht naar een nieuwe job

Een zoektocht naar een job kan soms een heuse opgave zijn. Door deze fouten te vermijden, kan je jouw zoektocht alvast een stuk verlichten en de succesfactor vergroten.

1. Langdradigheid

Een beknopt cv en bijhorende sollicitatiebrief(e-mail) zijn vandaag de dag echt een must. Beknopt is het sleutelwoord, hou het dus kort en bondig. Zo irriteer je de rekruteerder niet, in de wetenschap dat hij mogelijk al tientallen cv’s heeft doorploegd alvorens hij aan die van jou komt.

2. Gebrekkige kennis

Het bedrijf waar je solliciteert onvoldoende kennen of geen antwoord weten op standaardvragen over jezelf getuigt vaak van een gebrek aan motivatie en/of zelfkennis. Je huiswerk maken is dus de boodschap.

3. Passief gedrag

Het is niet omdat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dat het een vragenuurtje voor de rekruteerder moet worden. Aarzel zeker ook niet om ook zelf het heft in handen te nemen en de nodige vragen te stellen. Dat geeft blijk van initiatief.

4. Niet al je mogelijkheden benutten

Een job zoeken, dat doe je met man en macht. Zet dan ook alle beschikbare middelen in bij je zoektocht: je eigen (professionele) netwerk, collega’s, vrienden, familie, kennissen.

5. Niet zichtbaar zijn online

Een groot deel van het sollicitatieproces speelt zich vandaag online af. Zorg dan ook dat je daar in de kijker loopt. Smuk je LinkedIn profiel op en update eveneens je profiel op Facebook, Instagram, Twitter met een korte verwijzing naar je jobzoektocht.

6. Er niet op uit trekken

Wanneer je een job wil, moet je de baan op. Naar een vakbeurs bijvoorbeeld, een specialisatieavond in jouw vaksegment of, jawel, de werkwinkel. Blijf je in de sofa zitten, dan zal er weinig veranderen.

7. Geen opvolging doen van je sollicitaties

Het is niet omdat je geen antwoord krijgt op je sollicitatie dat het allemaal voorbij is. Actieve opvolging is de boodschap: bel gerust de rekruteerder op van het bedrijf waar je aan de slag wil of stuur een e-mail. Het eigenlijk sollicitatieproces is één deel, de actieve opvolging van lopende sollicitaties een ander.

Pascal Dewulf