Wie vergoedt je schade als je bij ijzel een ongeval hebt op weg naar het werk?

Ook als het gesneeuwd of geijzeld heeft, moet je op je werk geraken. Maar wat als je dan onderweg een verkeersongeval hebt? Op welke vergoedingen kan je dan aanspraak maken?

Stel: je rijdt met je eigen wagen naar het werk terwijl het gesneeuwd of geijzeld heeft. Onderweg ga je aan het slippen waarbij je met je wagen terechtkomt tegen een boom of in de gracht. Maar waar kan je in dat geval allemaal terecht om je schade vergoed te zien?

 

Omniumverzekering

Het is vooreerst mogelijk dat je een omniumverzekering afsloot voor je wagen. Als dat het geval is, kan je daar terecht om de schade aan je voertuig te laten vergoeden. Hou er wel rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn.

Raakte je bij het ongeval zelf ook gewond, dan komt je omniumverzekering niet tussen om die schade te vergoeden. Dat ligt anders als je ook een bestuurdersverzekering hebt afgesloten. In dat geval kan je daar (onder de modaliteiten van de polis die je afsloot) wel terecht om een vergoeding te krijgen.

 

Er is een ander bij betrokken

Was er ook een andere auto betrokken bij het ongeval en was de bestuurder daarvan aansprakelijk voor het ongeval, dan kan je ook diens verplichte aansprakelijkheidsverzekering aanspreken voor de schade die je leed.

Eventueel zou je ook de wegbeheerder aansprakelijk kunnen stellen door te zeggen dat die het wegdek onvoldoende vrijmaakte.

 

Arbeidsongeval

Als het ongeval zich voordeed op de weg van of naar je werk, is er allicht ook sprake van een arbeidswegongeval. Je kan dan voor je lichamelijke schade aankloppen bij de arbeidsongevallenverzekeraar van je werkgever.

Weet overigens dat je ook een vergoeding kan vragen van deze verzekeraar als je bijvoorbeeld te voet onderweg was naar het werk en op een glad voetpad ten val kwam. In dit laatste geval kan eventueel ook de bewoner van de aanpalende woning aansprakelijk gesteld worden omdat die het voetpad had moeten vrij maken.

Jan Roodhooft, advocaat