De 10 belangrijkste rechten en plichten die je hebt als werkzoekende

Op zoek naar een job heb je zowel rechten als plichten. Wij zetten de 10 belangrijkste graag op een rijtje. Eens je bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB heb je volgende rechten en plichten:

  1. De VDAB stuurt je op regelmatige basis vacatures via e-mail of brief.
  2. Een bemiddelaar bij de VDAB begeleidt jou actief terwijl je werk zoekt.
  3. Indien je een opleiding volgt die wordt erkend door de VDAB, is die gratis.
  4. De VDAB moet ervoor zorgen dat je kansen op de arbeidsmarkt gelijk zijn aan elke andere werkzoekende. Of je nu een starter bent, een 55-plusser of iemand met een arbeidsbeperking (om een aantal groepen te noemen voor wie de zoektocht op de arbeidsmarkt mogelijk een stuk uitdagender kan zijn) mag dus niets uitmaken.
  5. Je kan mogelijk aanspraak maken op een aantal tewerkstellingspremies zoals een mobiliteitstoeslag, een 50+-premie,… Op de site van de VDAB kan je checken waarvoor je zoal in aanmerking komt.
  6. Je privacy moet gerespecteerd blijven. De VDAB mag jouw gegevens dan ook enkel gebruiken om je zo snel als mogelijk op weg te helpen naar een geschikte job. Mogelijk kunnen ook andere instellingen een beroep doen op jouw gegevens waaronder uitbetalingsinstellingen als de vakbond of hulpkas. Ze moeten daarvoor echter wel een akkoord hebben van de VDAB. Indien je dat toch niet ziet zitten dan kan je dat melden bij de VDAB die dan de gepaste maatregelen neemt.
  7. Indien je ingeschreven bent als werkzoekende, is het belangrijk dat je uiteraard je wil toont om op een actieve manier een job te vinden. Dat betekent dat je beschikbaar bent voor jobinterviews wanneer de VDAB jou een job voorstelt, maar ook dat je kan aantonen dat jezelf actief op zoek gaat naar een baan door op eigen initiatief te solliciteren, je in te schrijven bij uitzendkantoren,…
  8. Indien jouw VDAB-bemiddelaar je uitnodigt voor een gesprek, job of opleiding dan ben je verplicht om te reageren. Nogal wiedes, wanneer ze jou bij de VDAB zo snel als mogelijk op weg willen helpen naar een job, dan moet jij uiteraard ook je goede wil tonen.
  9. Zorg voor een proactieve relatie met je VDAB-bemiddelaar. Laat niet alleen van je horen wanneer hij daarom vraagt, maar neem zelf ook initiatief om regelmatig van je te laten horen en hem mee te delen hoe jouw zoektocht naar een job ondertussen verloopt.
  10. Hou je je niet aan de regels van het spel, dan kan de VDAB dat (met jouw medeweten) communiceren aan de RVA die op haar beurt kan beslissen om maatregelen te nemen die gevolgen hebben voor je inschakelingstijd, je werkloosheids– of beroepsinschakelingsuitkering.

Pascal Dewulf
Bron: VDAB

Vind een job in de buurt van