4 maanden ouderschapsverlof: wie? wat? hoe?

Voor kinderen tot 12 jaar heeft elke ouder recht op vier maanden ouderschapsverlof. Hoe zit de regeling in elkaar?

Ouderschapsverlof is een flexibele vorm van tijdskrediet, waarbij jonge ouders – zowel mama’s als papa’s! – tot hun kind 12 jaar is vier maanden verlof kunnen opnemen. De werknemer krijgt hiervoor van de RVA een tegemoetkoming van 786,78 euro bruto (= bij voltijdse onderbreking). Let op, de RVA vergoedt de vierde maand enkel voor kinderen die geboren zijn na 8 maart 2012!

Voltijds, halftijds, vier vijfde

Het is ook mogelijk om het ouderschapsverlof niet in volle dagen op te nemen maar om daarvoor over te schakelen op halftijds of vier vijfde werken.

Dat is niet de enige manier waarop het ouderschapsverlof getuigt van de nodige soepelheid. Als werknemer ben je ook niet verplicht het verlof in één keer op te nemen. Je kan bijvoorbeeld één maand nemen, dan weer twee maanden gaan werken, en vervolgens nog één van de maanden nemen waarop je recht hebt. De vrije keuze geldt ook voor de halftijdse regeling en voor de viervijfderegeling.

Bovendien kan je ook verschillende opnamevormen van het ouderschapsverlof combineren: bijvoorbeeld één maand volledige werkonderbreking combineren met twee maanden halftijds werken en een aantal maanden viervijfde werken.

Tot 12 jaar

Ouderschapsverlof komt natuurlijk heel goed van pas als de kindjes pas geboren zijn. Maar omdat er ook omstandigheden kunnen zijn, waarop kinderen later behoefte hebben aan meer zorg, heeft de wetgever voorzien dat je ouderschapsverlof kan nemen vanaf de geboorte van het kind tot de leeftijd van 12 jaar.

Ouderschapsverlof bij adoptie kan worden opgenomen vanaf de inschrijving van het kind als gezinslid tot de leeftijd van twaalf jaar.

Werkgever op tijd verwittigen

Aan je werkgever meedelen dat je ouderschapsverlof wil nemen moet schriftelijk en maximaal 3 en minimaal 2 maanden op voorhand gebeuren. Als werknemer moet je bovendien de attesten rond de geboortedatum of adoptie bij de werkgever indienen en dit ten laatste op het ogenblik dat het ouderschapsverlof van start gaat.

Let op! Om ouderschapsverlof te kunnen krijgen van je werkgever, moet je in de 15 maanden vóór de aanvraag minstens 12 maanden voor die werkgever hebben gewerkt.

Recht op aangepaste arbeidsregeling

Volgend op je ouderschapsverlof heb je het recht om gedurende 6 maanden een aangepaste arbeidsregeling aan te vragen. De werkgever moet deze aanvraag beoordelen rekening houdend met zijn eigen behoeften en die van de werknemer en moet schriftelijk een gemotiveerd, positief of negatief antwoord formuleren.

Meer info via rva.be

Geert Degrande