Wanneer heb je recht op klein verlet?

Als werknemer mag je soms thuis blijven van het werk met behoud van je loon. Dit noemt men gevallen van ‘klein verlet’. Wanneer kan je daar aanspraak op maken?

Bij sommige familiale gebeurtenissen of als je bepaalde burgerplichten moet vervullen, kan je thuis blijven van het werk zonder vakantie te moeten nemen. Je wordt dan bovendien verder betaald door je werkgever.

Welke gevallen?

De gevallen waarin je recht hebt op klein verlet worden aangegeven in het K.B. van 28 augustus 1963 (de tekst daarvan vind je hier. Binnen de sector waarbinnen je werkzaam bent of in de onderneming waar je werkt kan er een gunstigere regeling bestaan. Ook in je individuele arbeidsovereenkomst kunnen bijkomende gevallen opgenomen worden waarin je van de regeling van het klein verlet kan genieten.

Enkele voorbeelden

Een eerste reeks gevallen waarin je klein verlet kan nemen houdt verband met familiale gebeurtenissen. Zo kan je als je zelf trouwt twee dagen afwezig zijn op het werk. Deze dagen kan je kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week . Overlijdt je echtgenoot, je kind, een van je ouders of schoonouders dan heb je bijvoorbeeld recht op drie dagen klein verlet te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

Ook als je bepaalde burgerplichten moet vervullen heb je recht op klein verlet. Dit is het geval als je deel moet uitmaken van een jury, als je wordt opgeroepen als getuige voor de rechtbank of als je persoonlijk moet verschijnen voor de arbeidsrechtbank. In dat geval heb je recht op klein verlet voor de daarvoor nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.

Voorwaarden

Als je effectief recht hebt op klein verlet mag je thuisblijven met behoud van loon. Om recht te hebben op klein verlet moeten vier voorwaarden gelijktijdig vervuld zijn. Het moet vooreerst gaan over een gebeurtenis die recht geeft op klein verlet. Bovendien zou je op deze dagen normaal gezien moeten gewerkt hebben. Je moet verder je werkgever zo snel mogelijk verwittigen en de afwezigheidsdagen gebruiken voor het doel waarvoor ze werden toegestaan.

Jan Roodhooft, advocaat