Mag je op kerst- of oudejaarsavond vroeger naar huis vertrekken?

Je moet op 24 en/of 31 december eerstkomend werken. Mag je dan vroeger naar huis om tijdig naar een feest met familie of vrienden te kunnen gaan? Of mag je vroeger vertrekken om zelf een feestmaaltijd voor te bereiden en nog enkele boodschappen te kunnen doen? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Werkgevers laten hun werknemers wel eens toe om op kerst- of oudejaarsavond enkele uurtjes vroeger te stoppen. Op die manier kan je in alle rust de feestelijkheden van die avond voorbereiden. Maar mag je er op rekenen dat ook jouw werkgever dat zal doen?

Geen recht

In de wet staat nergens een bepaling die zegt dat je sowieso het recht hebt om op deze dagen vroeger te stoppen met werken. Je werkgever is dus helemaal niet verplicht om je vroeger naar huis te laten gaan en kan vragen dat je op die dagen de normale arbeidsprestaties levert.

Zelfs als je werkgever in de loop van de voorbije jaren geregeld toeliet dat je op 24 en/of 31 december vroeger op het werk vertrok, kan je daaruit geen rechten putten voor de toekomst.

Andere uren?

Je werkgever zou ook akkoord kunnen gaan dat je de enkele uurtjes die je vroeger zou willen vertrekken op een andere dag inhaalt of dat je bijvoorbeeld deze dagen iets vroeger begint te werken om ook sneller te kunnen stoppen. Wijzig je in overleg met je werkgever het uurrooster dan is het aangewezen een addendum aan de arbeidsovereenkomst op te maken waarin de gewijzigde uurregeling wordt aangegeven.

Vakantie nemen

Je zou uiteraard ook kunnen vragen aan je werkgever of je op de beide maandagen een halve (of zelfs volledige) dag vakantie mag nemen. Je werkgever moet daar dan wel zijn akkoord over geven. Heb je geen vakantie meer staan, bestaat een andere denkpiste erin dat je aan je werkgever vraagt of je verlof zonder wedde mag nemen.

Wil je zeker zijn dat je op 24 en 31 december op tijd thuis bent, is het dus aangewezen daarover nu reeds met je werkgever afspraken te maken.

Jan Roodhooft, advocaat