Mag je je vakantie in halve dagen opnemen?

Je zou aan je werkgever willen vragen om een groot aantal van je vakantiedagen in halve dagen te mogen opnemen. Zo kan je in de vakantie ’s middags thuis zijn voor je kinderen of kan je ’s morgens altijd uitslapen. Maar is dat wel toegelaten?

Het lijkt de evidentie zelve dat je in overleg met je werkgever mag vastleggen hoe en wanneer je je vakantie opneemt. Vanuit dat idee lijkt het dan ook niet meer dan logisch dat je je vakantie met halve dagen mag opnemen, zolang je werkgever het daar maar mee eens is. Maar is dat wel zo?

Het principe

De wet geeft als uitgangspunt aan dat je je jaarlijkse vakantie niet in halve dagen mag opnemen. Je moet dat in principe doen in hele dagen. De reden dat deze bepaling destijds in de wet werd opgenomen, was om werknemers te beschermen. Men wilde namelijk vermijden dat werkgevers hun werknemers naar huis zouden sturen en hen zouden verplichten om een halve dag vakantie op te nemen wanneer ze niet voldoende werk hadden voor een hele dag.

Er zijn uitzonderingen

Op deze regel bestaan er wel enkele uitzonderingen. Meer bepaald mag je je vakantie wel in halve dagen opnemen voor de drie vakantiedagen van de vierde vakantieweek. Concreet betekent dat dus dat je uiteindelijk zes halve dagen vakantie mag opnemen. De rest van je vakantiedagen moet je met andere woorden opnemen in volle dagen.

Je werkgever kan zich hiertegen wel verzetten als de opname van je vakantie in halve dagen het werk in de onderneming stoort. Weigert je werkgever je je vakantie in halve dagen te geven (voor wat betreft deze zes halve dagen) dan zal hij daar dus goede redenen voor moeten hebben.

Inactiviteit aanvullen

Er bestaat ook nog een tweede uitzondering op de regel. Meer bepaald mag je als werknemer ook altijd een andere halve inactiviteitsdag (bv. een halve dag die je hebt wegens inhaalrust) aanvullen met een halve dag vakantie. Dit laat je dan toe om toch een hele dag afwezig te zijn op het werk.

Jan Roodhooft, advocaat