Educatief verlof: een opleiding volgen zonder loon te verliezen

Werknemers hebben recht op betaald educatief verlof als ze voldoen aan een paar voorwaarden. De baas heeft recht op inspraak in de planning, maar kan je niet verbieden om een opleiding te volgen.

Iedereen is het erover eens dat we levenslang moeten leren om onze plaats op de arbeidsmarkt veilig te stellen, en het betaald educatief verlof zorgt ervoor dat je perfect een cursus kan volgen zonder loon te verliezen. Tegelijk biedt het systeem je bescherming tegen ontslag, ook al studeer je bij om je carrière een totaal andere wending te geven.

Voor voltijdse werknemers

Eén voorwaarde om in aanmerking te komen voor betaald educatief verlof is dat je minstens vier vijfde of in een variabel uurrooster werkt. Werknemers met een deeltijds contract dat niet binnen deze grenzen valt, krijgen alleen een vergoeding als ze een opleiding volgen tijdens hun normale werktijden.

Aanvraag tijdig indienen

Je moet het educatief verlof ook tijdig aanvragen. De uiterste datum om de aanvraag voor te leggen aan je werkgever is 31 oktober van het jaar vóór de opleiding van start gaat. Tijdens de opleiding moet je elk trimester een attest van nauwgezetheid aan je baas bezorgen, waaruit blijkt dat je de lessen ook echt volgt.

In principe mag de werkgever niet weigeren om educatief verlof toe te staan, maar hij kan wel bezwaar maken tegen de afwezigheid van meerdere medewerkers op hetzelfde moment. Je aanvraag zo snel mogelijk indienen en goeie afspraken maken is dus de boodschap!

Niet meer dan 180 lesuren per jaar

Elke erkende opleiding komt in aanmerking voor een vergoeding, bijvoorbeeld ook een avondcursus Spaans voor werknemers die voor hun job nooit Spaans moeten spreken. Toch is er een maximum aantal vergoede opleidingsuren vastgelegd, maar dat hangt af van de soort cursus. Als het gaat om een beroepsleiding die leidt naar een knelpuntberoep, gaat dat tot 180 lesuren per jaar.

Manu Sinjan