Zo kan je reageren als je ex-werkgever beweert dat je zijn bedrijfswagen beschadigde

Als je bij het einde van je arbeidsovereenkomst je bedrijfswagen inlevert, kan het gebeuren dat je werkgever inroept dat er schade aan is die jij moet betalen. Een vonnis van de arbeidsrechtbank in Oudenaarde geeft aan welke argumenten je dan hebt.

Wat was er gebeurd?

Een werknemer wiens arbeidsovereenkomst eindigde, leverde zijn bedrijfswagen in. Twee dagen nadien beweerde de werkgever dat hij een defect aan de wagen had vastgesteld waarvoor de werknemer volgens hem aansprakelijk was. Hij vroeg van de werknemer een vergoeding van enkele duizenden euro’s. De werknemer weigerde deze vergoeding te betalen. De discussie werd uiteindelijk, samen met de andere discussies die waren gerezen tussen de partijen, uitgevochten voor de rechtbank.

Wat besliste de rechtbank?

Voor de arbeidsrechtbank trok de werkgever, wat betreft de bedrijfswagen, aan het kortste eind. De arbeidsrechtbank was van oordeel dat de werkgever niet bewees dat de werknemer het defect aan de wagen had veroorzaakt. Dit gold des te meer omdat het niet duidelijk was in welke omstandigheden het voertuig na de afgifte werd gestald en of het na de afgifte nog werd gebruikt. Bovendien had de werkgever een expertise op de wagen laten doen zonder dat de werknemer daar tijdig voor werd uitgenodigd.

Wat te onthouden?

Als je (ex-)werkgever beweert dat je schade toebracht aan zijn bedrijfswagen, dan moet hij het bewijs daarvan leveren. Als het defect of probleem niet wordt vastgesteld op het moment dat je de wagen teruggeeft, kan je altijd argumenteren dat het defect na de teruggave van de wagen is ontstaan (of de schade zich nadien voordeed).

Zelfs als je werkgever kan bewijzen dat jij verantwoordelijk bent voor de schade of het defect, betekent dat nog niet dat je de rekening daarvan moet betalen. Voor schade die je aan de wagen toebracht tijdens de uitoefening van je arbeidsovereenkomst ben je namelijk enkel aansprakelijk in geval van bedrog, zware fout of herhaalde lichte fout.

Jan Roodhooft, advocaat

Bron: Arbeidsrechtbank Oudenaarde, 4 januari 2001, www.juridat.be