Mag je verder blijven wonen in het huis van je ex-werkgever?

In het kader van je arbeidsovereenkomst laat je werkgever je toe te wonen in een huis of appartement waarvan hij eigenaar is. Maar wat gebeurt er met deze woonst als de arbeidsovereenkomst eindigt? Een vonnis van het vredegerecht in Zelzate verduidelijkt wat je rechten zijn.

Wat was er gebeurd?

Een werkneemster sloot een arbeidsovereenkomst af. Hierbij mocht ze ook gaan wonen in een appartement boven de plaats van tewerkstelling dat eigendom was van de werkgever. Zij beweerde dat ze een maandelijkse huur betaalde, wat de werkgever betwistte. Nadat de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigde vroeg deze aan de werkneemster om het appartement te ontruimen. De werkneemster was het daar niet mee eens. Zij meende dat zij zich kon beroepen op de woninghuurwet. Volgens haar had zij -naast de arbeidsovereenkomst- een mondelinge huurovereenkomst afgesloten met de werkgever. De werkgever moest naar haar mening een opzegtermijn naleven voor wat betreft het appartement en haar ook een schadevergoeding betalen.

Wat besliste de rechter?

De vrederechter volgde de werkgever in zijn redenering. De woninghuurwet is namelijk niet van toepassing als de overeenkomst betreffende de woning van de huurder een bijzaak is van diens arbeidsovereenkomst. In dit geval was dat volgens de rechter zo. Hieruit volgt, alsnog de vrederechter, dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst automatisch tot gevolg heeft dat de huurovereenkomst wordt beëindigd en dit zelfs wanneer de huurovereenkomst geen bepaling in die zin bevat.

Wat te onthouden?

Als je in het kader van je arbeidsovereenkomst een huis of appartement mag gebruiken van je werkgever, eindigt het huurcontract in beginsel op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Het huurcontract is nu eenmaal veelal een bijzaak van de arbeidsovereenkomst. Je kan de bescherming van de woninghuurwet dan ook meestal niet inroepen.

In het huurcontract dat je met de werkgever afsluit kan je wel andere afspraken maken. Je werkgever moet het daarmee wel eens zijn. De kans dat dat gebeurt is klein. Veelal zal je werkgever integendeel expliciet vermelden dat het huurcontract een bijzaak is van de arbeidsovereenkomst.

Jan Roodhooft, advocaat

Bron: Vredegerecht Zelzate 19 februari 2009, Rechtskundig Weekblad, 2011-2012, 796