Dit riskeer je als je een burn-out verzwijgt bij een sollicitatie

Wie een burn-out heeft gehad, wil dat misschien liever niet zeggen in een sollicitatiegesprek. Maar wat riskeer je als dit verzwijgt en door leugens wil verhinderen dat je werkgever er achter komt? Een arrest van het arbeidshof in Brussel geeft een antwoord.

Wat was er gebeurd?

Een werknemer die ging solliciteren, was op dat moment al gedurende twee jaar arbeidsongeschikt ten gevolge van een burn-out. Hij verzweeg dit bij z’n sollicitatie. Dat was nog niet alles. Om z’n burn-out te ‘verbergen’ zegde hij af en toe een sollicitatiegesprek af omdat hij zogenaamd op weg was naar klanten van zijn vorige werkgever. Bovendien loog hij wel eens dat hij een bespreking had in het kader van zijn bestaande job.

Nadat de sollicitant was aangeworven, kwam de werkgever er achter dat hij zijn burn-out had verzwegen en van alles in scène had gezet. De werkgever voelde zich bedrogen en meende dat de arbeidsovereenkomst nietig was.

Wat besliste de rechter?

Het arbeidshof gaf de werkgever uiteindelijk gelijk. Volgens het hof is een ziekte in principe een privé-aangelegenheid waarmee een mogelijke werkgever geen zaken heeft. Als een werknemer echter gedurende twee jaar afwezig is wegens een burn-out en daardoor geen arbeidsprestaties levert, is dat een relevant gegeven over zijn arbeidsverleden als hij nadien voor een soortgelijke functie solliciteert.

Het feit dat de werknemer dat niet alleen verzweeg, maar dat ook nog eens trachtte te camoufleren, zorgde er volgens het arbeidshof voor dat er sprake was van bedrog. De rechter verklaarde de arbeidsovereenkomst dan ook nietig. De werknemer mocht het loon dat hij ontving voor zijn prestaties wel behouden.

Wat te onthouden?

Als sollicitant moet je in principe geen informatie meedelen over je gezondheidstoestand aan een mogelijke werkgever. Dat ligt anders als het een relevant gegeven is voor bijvoorbeeld je arbeidsverleden. Of dat bij een burn-out het geval is, hangt af van je concrete situatie en de functie waarvoor je solliciteert. Verzwijg je relevante informatie en camoufleer je deze zelfs dan kan er sprake zijn van bedrog. In dat geval kan een rechter de arbeidsovereenkomst nietig verklaren.

Jan Roodhooft, advocaat

Arbeidshof Brussel, 10 oktober 2017, www.juridat.be