Dit riskeer je als je cadeaus krijgt van leveranciers

Een werknemer die instaat voor de bestellingen binnen het bedrijf kan wel eens een cadeautje krijgen (al dan niet op zijn eigen vraag) van een leverancier. Een arrest van het arbeidshof in Brussel toont aan dat dit niet zonder gevaar is.

Wat was er gebeurd?

Een werknemer die al meer dan 30 jaar in dienst was van een bedrijf stond onder andere in voor het onderhoud van de gebouwen, het onderhoud van de telefonie en het beheer van het wagenpark. In die functie legde hij ook contacten met leveranciers en verkopers. Hij dwong van leveranciers -in ruil voor bestellingen die het bedrijf bij hen plaatste- allerhande privévoordelen af. Zo eiste hij onder meer dat zijn dochter gratis een auto mocht gebruiken van een garagist en vroeg hij ook een fototoestel. De werknemer beweerde dat het ging om relatiegeschenken die de leveranciers hem spontaan gaven, wat deze laatsten betwisten. De werknemer werd uiteindelijk ontslagen om een dringende reden.

Wat besliste de rechter?

De werknemer was het met dit ontslag niet eens en vroeg om een verbrekingsvergoeding. De zaak kwam uiteindelijk voor het arbeidshof in Brussel. Dat meende dat de normale verhouding leverancier/klant verstoord wordt door een verdoken cultuur van het bevoordelen via geschenken. Volgens het hof werd de normale marktwerking hierdoor aangetast. Nu de werknemer de werkgever ook niet op de hoogte had gebracht van deze voordelen was er volgens het arbeidshof wel degelijk sprake van een dringende reden voor een ontslag.

Wat te onthouden?

Een werknemer die bestellingen plaatst binnen een bedrijf mag niet vragen aan leveranciers dat ze -in ruil voor bestellingen- aan hem allerhande privévoordelen geven. Ook het aanvaarden van cadeaus die spontaan gegeven worden door deze leveranciers is niet zonder gevaar. Doe dat alleszins niet zonder je werkgever daarover in te lichten en zijn voorafgaand akkoord te vragen (op papier!). Doe je dat toch, dan riskeer je dat je werkgever je ontslaat om een dringende reden.

Jan Roodhooft, advocaat

Bron: Arbeidshof Brussel, 10 oktober 2008, www.juridat.be