Mag je thuisblijven als het te koud is op het werk?

De laatste dagen is het bar koud in ons land. Op de meeste kantoren wordt er voldoende verwarmd. Maar wat als dat bij jou niet het geval is? Mag je dan thuisblijven?

De veelbesproken ‘polaire vortex’ brengt de volgende dagen nog vriestemperaturen naar België. Maar wist je dat er in de wet bepalingen staan die aangeven hoe koud (of hoe warm) het mag zijn op je werkplaats?

Verschillende minima

Volgens de wet is de minimumtemperatuur die je moet aanvaarden afhankelijk van de aard van je werk. Zo moet de minimumtemperatuur op je werk minstens 18° C zijn als je zeer licht werk doet. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan administratief of secretariaatswerk. Doe je licht werk (bv. handenarbeid aan een tafel) dan bedraagt de minimumtemperatuur 16° C. Voor halfzwaar werk (bv. staande arbeid) gaat het om 14° C, voor zwaar werk om 12° C en voor zeer zwaar werk om 10° C.

Weet wel dat deze temperaturen gemeten worden met een zogenaamde ‘droge’ thermometer. Die geeft meestal hogere waarden aan dan een gewone thermometer.

Specifieke regels

Als je werkt in open werklokalen of in open lucht gelden er geen minimumtemperaturen. Er moeten dan wel tussen 1 november en 31 maart voldoende verwarmingstoestellen op die plaatsen voorzien worden. Als het kouder wordt dan 5°C of als de weersomstandigheden het vereisen, moeten deze toestellen ook effectief worden gebruikt.

Bij een buitentemperatuur van minder dan 5 °C mogen winkeliers voor detailverkoop geen werknemers tewerk te stellen aan toonbanken of winkelbanken die zich buiten en in de onmiddellijke nabijheid van de winkel bevinden.

Maatregelen nemen

Als de temperatuur bij jou op het werk lager ligt dan deze minima, dan betekent dat nog niet dat je niet moet blijven werken en dat je zomaar naar huis mag. Je werkgever zal dan passende maatregelen moeten treffen. Zo zou hij bv. op zijn kosten extra warme dranken kunnen voorzien, extra kledij uitdelen enz.

Jan Roodhooft, advocaat