Is je werkgever aansprakelijk als je auto beschadigd wordt op de bedrijfsparking?

Na het werk stel je vast dat je wagen -die op de parking van het bedrijf staat- werd beschadigd. Vandalen brachten er een serieuze kras op aan of braken je spiegel af. Of je auto werd zelfs gestolen. Kan je je werkgever aansprakelijk stellen voor de schade?

Als je je wagen parkeert op de parking van het bedrijf reken je er allicht op dat die daar veilig staat. Maar wat als dan niet het geval blijkt te zijn? Kan je dan vragen dat je werkgever de schade aan je voertuig betaalt?

Je werkgever moet de nodige voorzorgen nemen

Je werkgever moet wat men noemt “als een goed huisvader” zorgen voor de persoonlijke voor­werpen die door jou aan hem in bewaring ge­ge­ven worden. Die verplichting geldt bijvoorbeeld voor de fiets die je plaatst in de fietsenstalling van je werkgever, maar ook voor je auto die je parkeert op de parking van het bedrijf.

Concreet betekent dit dat je werkgever de nodige voorzorgen moet nemen om ervoor te zorgen dat je auto niet beschadigd of gestolen wordt. Doet je werkgever dat niet en raakt je wagen beschadigd, dan kan je je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen. Weet dat je werkgever voor zulke schade overigens misschien wel verzekerd is.

Hij is niet aansprakelijk als hem niets verweten kan worden

Nam je werkgever de nodige voorzorgen maar leed je toch schade, dan kan je hem niet aansprakelijk stellen. Zo wordt veelal aanvaard dat je werkgever voldoende deed als hij zorgt voor een omheining rond de parking waarbij hij bv. tevens slagbomen plaatst. Je kan van je werkgever niet verwachten dat die zorgt voor een constante bewaking van de parking door bijvoorbeeld een personeelslid of een externe firma.

Je werkgever kan zich tegenover jou als werknemer overigens niet van zijn aansprakelijkheid bevrijden door een bordje op de parking te hangen waarop staat dat hij niet aansprakelijk is voor de schade die je lijdt door bv. vandalisme of diefstal.

Waar kan je nog terecht?

Als je uiteindelijk te weten komt wie je wagen beschadigde, kan je ook deze persoon aansprakelijk proberen te stellen. Je kan ook eventueel een vergoeding krijgen van je omniumverzekeraar. Het is dus niet omdat je werkgever je niet betaalt dat je uiteindelijk sowieso zelf voor de schade moet opdraaien.

Jan Roodhooft, advocaat