Is een ongeval tijdens je middagpauze een arbeidsongeval?

Tijdens de middagpauze op je werk ga je een broodje halen waarbij je valt over een losliggende steen. Of je gaat over de middag joggen en wordt daarbij aangereden door een fiets of auto. Is er dan sprake van een arbeidsongeval?

Als je een ongeval hebt dat wordt aanzien als een arbeidsongeval, kan je een aantal uitkeringen krijgen van de arbeidsongevallenverzekeraar van je werkgever. Als werknemer heb je er dan ook alle belang bij dat je bij welk ongeval waarvan je het slachtoffer wordt deze bescherming kan inroepen.

 

Je gaat joggen

Als je over de middag gaat sporten en daarbij een ongeval hebt, zal dat niet altijd een arbeidsongeval zijn. Alles hangt ervan af of je je persoonlijke vrijheid hierbij al dan niet volledig hernomen hebt. Beslis je om in je eentje, los van het werk, ergens te gaan joggen dan is dat het geval. Je zal dan bij een ongeval niet kunnen zeggen dat het een arbeidsongeval is. Richt je werkgever integendeel over de middag sportsessies in en neem je daaraan deel, dan is er wel sprake van een arbeidsongeval.

 

Je gaat iets eten

Als je iets gaat eten met je werkgever of een klant en je hebt dan een ongeval, dan ben je wel degelijk beschermd. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld gaat eten in het bedrijfsrestaurant van je werkgever en je daar een ongeval hebt of als je bv. een ongeval hebt op het moment dat je tijdens je pauze gaat roken in een door je werkgever ingerichte rokersruimte.

Ga je op je eentje, of zelfs met vrienden of collega’s iets eten op restaurant, dan ligt dit anders. In dat geval geniet je geen bescherming van de arbeidsongevallenwet als je op restaurant een ongeval hebt.

 

En onderweg?

Iets anders is het als het ongeval zich voordoet op je weg naar de broodjesbar of het restaurant waar je je lunch wil afhalen (of ter plaatse wil opeten). Een ongeval op de weg van de plaats waar je werkt naar de plaats waar je je eetmaal neemt of het je aanschaft (en omgekeerd) is nu eenmaal, volgens de duidelijke wettekst, wel een arbeidswegongeval.

Jan Roodhooft, advocaat