Dit moet je weten over opleidingscheques

De opleidingscheques: voor wie zijn ze, wat drijft ze en vooral… wat kan jij er mee aanvangen? Streekpersoneel zoekt het voor jou uit en lijst alle vereisten en voordelen voor je op.

Voor wie?

Laag- en middengeschoolden die als werknemer of interim tewerkgesteld zijn, kunnen gebruik maken van opleidingscheques. Voorwaarde is dat je een opleiding volgt op eigen initiatief en dat je kiest voor een opleiding dat je kan bekostigen met opleidingscheques.

Hooggeschoolden (bachelor of master) kunnen zich alleen beroepen op de cheques in het kader van loopbaanbegeleiding.

Wat?

Je kan twee types opleidingen bekostigen met opleidingscheques: gewone opleidingen en cursussen in het kader van loopbaanbegeleiding. Omdat je betaalt met opleidingscheques, betaal je maar de helft van de kosten.

Je volgt de opleiding bij een erkende opleidingsverstrekker. Kijk even op de lijst met erkende instellingen op www.vdab.be. Bij loopbaanbegeleiding vraag je ook een attest aan bij de instantie waar je je opleiding volgt.

Waar?

Je kan de cheques online bestellen op www.vdab.be/mijnloopbaan of op het gratis nummer 0800 30 700. Je kan cheques bestellen van 5, 10 of 25 euro. Zo kan je steeds een bestelling plaatsen voor het bedrag van je opleiding. De cheques worden na goedkeuring opgestuurd per post of via e-mail.

Indien je niet in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs en bepaalde opleidingen volgt, kan je rekenen op een extra tegemoetkoming. Je raadpleegt hiervoor de vereisten op de site van de VDAB.

In sommige gevallen kunnen de cheques worden terugbetaald?

  • De opleiding is geannuleerd of volzet.
  • Je kan zelf niet aanwezig zijn door ziekte of een ongeval.
  • De opleiding wordt niet langer erkend.

Wanneer?

Bestel je cheques steeds vóór aanvang van de opleiding. Vergeet je dat, doe de bestelling dan ten laatste binnen de twee maand na aanvang van de opleiding.

Nuttige links:

Eveline Janssens