Zo ga je tewerk als je na het tekenen van een arbeidscontract toch elders aan de slag wil

Je solliciteert op verschillende plaatsen. Nadat je bij een werkgever een arbeidsovereenkomst ondertekende, krijg je een interessantere job aangeboden. Kan je in dat geval nog onder het eerste contract uit?

Zeker als je verschillende sollicitaties lopende hebt, gebeurt het wel eens dat je al in zee gaat met een werkgever voor je het resultaat kent van andere sollicitaties. Zit je dan vast aan een ondertekend arbeidscontract als je toch nog elders aan de slag wil?

Getekend is getekend

Als je een arbeidsovereenkomst ondertekent dan zit je daar in beginsel aan vast. Het arbeidscontract is dus geen vrijblijvend vodje papier waar je te allen tijde nog onderuit kan. Je probeert dan ook best de ondertekening van een arbeidscontract uit te stellen tot je weet of je de job die je meer interesseert al dan niet krijgt.

Ga spreken met je werkgever

Heb je toch al getekend en kan je op een andere plaats aan de slag in een interessantere job, ga dan onderhandelen met je werkgever. Vraag hem of hij niet bereid is om de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord stop te zetten. De kans bestaat dat je werkgever begrip heeft voor je situatie en dat hij beseft dat hij uiteindelijk toch weinig vooruit is met een werknemer die niet gemotiveerd is. Gaat je werkgever akkoord, zet dan de afspraken ook op papier en maak een document op waarin de minnelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt vastgesteld. Doe dit pas als je zekerheid hebt dat je ook bij de andere werkgever aan de slag kan.

En anders?

Gaat je werkgever niet akkoord om de arbeidsovereenkomst in onderling akkoord stop te zetten of ‘durf’ je niet met hem te gaan praten, dan kan je je arbeidsovereenkomst natuurlijk nog altijd dadelijk opzeggen als die voor onbepaalde duur werd aangegaan. Als je minder dan drie maand in dienst bent, kan je volstaan met een opzegtermijn van één week na te leven. Wil je zelfs die week niet ‘uitdoen’ dan kan je de arbeidsovereenkomst ook verbreken en dadelijk bij de andere werkgever aan de slag gaan. Je zal dan wel een opzeggingsvergoeding moeten betalen.

Jan Roodhooft, advocaat