Moet je je gsm of bedrijfswagen overnemen als je uit dienst treedt?

Je werkgever stelt je een bedrijfswagen ter beschikking die hij voor je least. Of je mag van hem een smartphone gebruiken. Kan hij eisen dat je bij het einde van je tewerkstelling de gsm overkoopt of het leasecontract persoonlijk verderzet?

Als je arbeidsovereenkomst stopt, ben je verplicht het bedrijfsmaterieel dat eigendom is van je werkgever aan hem terug te geven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de bedrijfswagen, laptop, gsm en dies meer die je van hem ter beschikking kreeg.

Geen wettelijke plicht

Er bestaat nergens een wettelijke bepaling die je verplicht om dergelijk bedrijfsmaterieel over te kopen op het einde van je tewerkstelling. Hoewel je niet verplicht bent iets over te nemen, mag je op de vraag van je ex-werkgever wel ingaan als je dat echt wil. Je hoeft met andere woorden dus niets te kopen of over te nemen, maar mag dat wel. Als je meent dat je een correcte ‘zaak’ kan doen, kan je altijd met hem tot een regeling komen. Zet de afspraken die je maakt dan wel op papier.

Contractuele verplichting

Je werkgever kan in de arbeidsovereenkomst die hij met je afsluit ook geen verplichting opnemen om het bedrijfsmateriaal toch te kopen. Een contractuele bepaling die je daartoe zou verplichten is nu eenmaal niet geldig.

Dat werd onder andere bevestigd door het arbeidshof te Brussel (19 december 2008, juridat). In het geval dat aan het arbeidshof werd voorgelegd stond er in de arbeidsovereenkomst dat de werknemer verplicht was na het einde van diens tewerkstelling de leaseovereenkomst voor zijn bedrijfswagen persoonlijk verder te zetten. Deze clausule was volgens het arbeidshof niet geldig.

Wat met schade?

Je moet het bedrijfsmateriaal op het einde van je tewerkstelling wel in goede staat teruggeven aan je werkgever. Doe je dat niet dan riskeer je een vergoeding te moeten betalen voor de schade die je aanbracht. Werd de schade door jou veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst, dan ben je enkel aansprakelijk voor je bedrog, zware fout of herhaalde lichte fout.

Jan Roodhooft, advocaat