7 opmerkelijke dingen die je nog niet wist over je arbeidsovereenkomst

Je arbeidsovereenkomst vormt de basis van de samenwerking met je baas. Deze dingen wist je er mogelijk nog niet over.

1. Wat je moet doen wanneer je ziek bent

In elke arbeidsovereenkomst zit een clausule die stipuleert wat je moet doen bij ziekte. Het is absoluut aan te raden om wat in die clausule staat netjes te volgen. Indien je dat niet doet, loop je immers de kans je gewaarborgd loon bij ziekte te verliezen. Heeft je baas het niet goed met jou voor, kan hij er zelfs een zaak van contractbreuk van maken.

2. Welke privileges je geniet

Indien je met je baas afspreekt dat je bijvoorbeeld twee dagen per week van thuis uit wilt werken, laat dat dan vastleggen in je arbeidsovereenkomst. Komt er ooit discussie over, dan kan je daar immers op terugvallen.

3. Wat je niet mag

Wanneer je aan de slag bent voor je baas dan heeft die het meestal niet graag dat je plots bij een andere concurrerend bedrijf aan de slag zou gaan. Daar zorgt de clausule van het concurrentiebeding voor. Daar staat in wat je niet mag doen wanneer je bij je baas aan de slag bent of er vertrekt. Zo voorkomt je baas dat je klanten van hem zou kunnen wegkapen. Logisch, toch?

4. De geldigheid van de arbeidsovereenkomst

Opgelet, een arbeidsovereenkomst kan enkel geldig zijn wanneer ze aan de volgende drie voorwaarden voldoet: er moet een gezagsverhouding zijn tussen jou en jouw baas, je moet loon ontvangen voor het werk dat je verricht en er moet sprake zijn van persoonlijke arbeid. Je moet het werk dus zelf ook effectief verrichten.

5. De plaats waar je aan de slag bent

Om te voorkomen dat je aan de willekeur van je baas bent overgeleverd voor wat betreft de locatie waar je je werk hoort te verrichten, dient je arbeidsovereenkomst ook een clausule te bevatten over waar je eigenlijke plaats(en) van tewerkstelling is (zijn).

6. Een proefperiode is niet verplicht

Vaak gaan mensen ervan uit dat ze sowieso een proeftijd moeten doen wanneer ze met een nieuwe job starten. Dat wordt dan ook in de arbeidsovereenkomst gestipuleerd. Dat is echter nergens bij wet vastgelegd. Je kan tijdens de onderhandelingen voor je indiensttreding perfect eisen dat je geen proefperiode hebt en onmiddellijk in dienst gaat volgens de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst. Als je toekomstige baas je echt aan boord wilt halen, zal hij daar wel oren naar hebben.

7. Dingen die zeker in je arbeidsovereenkomst dienen te staan

Bruto loon, overeengekomen extralegale voordelen, werkelijke arbeidsduur, plaats van tewerkstelling, aanvangsdatum en duur van de arbeidsovereenkomst, functietitel.

Pascal Dewulf