Zo kan je reageren als je opzegvergoeding te laag is

Je werkgever beëindigt je arbeidsovereenkomst en betaalt je een opzegvergoeding uit. In dat geval is het belangrijk na te gaan of deze vergoeding wel voldoende hoog is. Hoe ga je te werk en wat kan je doen als de vergoeding te laag blijkt te zijn?

Werkgevers die aan een werknemer een verbrekingsvergoeding moeten betalen, proberen het bedrag daarvan wel eens te minimaliseren. Als werknemer is het dan ook belangrijk de berekening te (laten) controleren en na te gaan of je niet te weinig krijgt uitbetaald. Is dat het geval dan is het van belang om tijdig te reageren.

Wat moet je nazien?

Ga in eerste instantie na welke opzegtermijn je werkgever je had moeten geven. Online vind je meerdere berekeningsmodules daarvoor. Vervolgens neem je je loon en voordelen uit hoofde van de tewerkstelling. Hierbij moet je kijken naar het lopende loon dat je had op het ogenblik dat de overeenkomst wordt beëindigd. Je werkgever zal je uiteindelijk als verbrekingsvergoeding het loon en de voordelen uit hoofde van je arbeidsovereenkomst moeten betalen gedurende de opzegtermijn die hij normaal had moeten naleven.

De rekening klopt niet: wat dan?

Als je tot een ander (lees: hoger) resultaat komt dan datgene wat men je effectief uitbetaalde, schrijf dan een aangetekende brief aan je ex-werkgever. Breng hem in kennis van jouw berekening en vraag hem om je het netto-gedeelte van het bedrag dat hij je te weinig stortte alsnog te betalen. Reageert je werkgever niet of betwist hij jouw berekening, neem dan contact op met een advocaat of met je vakbond (voor zover je daarbij aangesloten bent). Als deze vaststelt dat je werkgever je inderdaad te weinig betaalde, kan hij op zijn beurt in jouw naam een aanmaning sturen.

Naar de rechtbank

Helpt het voorgaande niet, dan zal je allicht naar de rechtbank moeten stappen om daar het saldo dat je werkgever je nog moet betalen op te eisen. Ook hier kan je advocaat of vakbond je behulpzaam zijn. Hou er rekening mee dat je dit alles tijdig dient te doen. Je vordering zal namelijk verjaren één jaar na het einde van je arbeidsovereenkomst.

Jan Roodhooft, advocaat