In vier stappen naar een gelukkiger werkleven (2)

Of je nu aan de deur gezet wordt of zelf de benen neemt: ontslag brengt altijd een pak onzekerheden met zich mee. Hoe je het ook draait of keert: je werk is niet alleen een manier om geld te verdienen, het is een deel van je leven. In ‘Hoera, ontslag!’ toont ervaringsdeskundige en coach Rilla Lysens hoe ontslag ook het begin van iets nieuws kan zijn. Ze verloor zelf haar job bij een collectief ontslag, zette al haar collega’s aan de deur en ontsloeg dan zichzelf. Haar boek is er voor wie op zoek is naar de juiste flow: goed in je vel, rustig in je hoofd, lekker in je carrière en content in je leven.

Naast ademen en voor jezelf zorgen is het van groot belang dat je even de tijd neemt om stil te staan bij wie je bent en wat voor jou belangrijk is. We lenen daarvoor even de bekende formule van Einstein: E = MC².

Misschien heeft Einstein toen niet eens beseft hoe waar die formule is en hoe we ze allemaal zouden moeten toepassen op ons eigen leven. Buiten de relativiteitstheorie biedt deze formule de perfecte leidraad in onze zoektocht naar congruentie. We lenen even zijn formule om simpel uit te leggen wat er nodig is om een mens in de juiste energie te brengen.

E = energy (waar krijg ik energie van)

=

M = mission (wat wil ik)

C² = character (wie ben ik) & competence (wat kan ik)

In deze vier gebieden moet je informatie verzamelen om te kunnen snappen wat jou echt gelukkig maakt. Character gaat over wie je bent. Dan heb ik het niet over je naam, je leeftijd, geslacht, burgerlijke stand etc. Neen, ik heb het over jouw innerlijke ik. Jouw perfecte ik, die in je onderbewustzijn aanwezig is en die weet wat er goed is voor jou. Wat zijn jouw waarden, jouw diepste verlangens? What makes you tick? Verwar wie je bent niet met wat je wilt. Je bent namelijk niet je verlanglijstje. Door onze voorraad aan paradigma’s denken we vaak dat we van alles (moeten) willen, maar meer dan eens strookt wat je denkt te willen niet met hetgeen waar je écht gelukkig van wordt.

Rondom me begon het me op te vallen: waarom mensen niet gelukkig zijn op hun werk, met hun relatie, met hun gezinssituatie. Zelfs tot en met het ziek worden. Kijk eens rond je – en kijk eens naar jezelf- hoeveel mensen, uit alle mogelijke lagen van de bevolking, uit alle mogelijke denkniveaus, dingen doen die:

  • ze eigenlijk niet willen (past niet bij hun mission)
  • ze eigenlijk niet leuk vinden, die niet bij hun “echte ik” passen (past niet bij character)
  • boven of onder hun competentieniveau liggen (past niet bij competence)

Als het op één of meerdere van deze punten niet goed zit, kost je dat energie. Dat heten dan incongruenties. Mensen voelen aan dat het ergens schort en schuurt, maar ze doen er niets aan… 90% van de bevolking kiest om hiermee gewoon door te gaan. Ze gaan overleven. Ze worden geleefd. Ze lopen verder tot… ze leeglopen. Misschien herken je een van de onderstaande survivaltechnieken. Remco Claassen beschrijft ze in zijn boeken als:

Surrogaatgeluk

Dit zijn mensen die hun tekort aan energie proberen bij te tanken door allerlei hobby’s. Vaak zitten de weekends vol met leuke dingen en proberen ze aan de sleur en de realiteit van het leven te ontsnappen door af en toe leuke dingen te doen, waar ze tijdelijk even energie van krijgen. Sommigen zijn er zo in gedreven dat ze plezier verwarren met geluk. Anderen laten zich af en toe eens helemaal gaan, om dan vanaf maandag weer netjes in de rij te lopen…

Cognitieve dissonantie

Dit zijn de mensen die zichzelf vertellen dat ze gelukkig (zouden moeten) zijn. Ze staan over het algemeen positief in het leven en “praten alles recht dat krom zit”. Ok, ze zijn vermoeid en hebben geen energie, maar hé, dat is “normaal” als je een druk gezin combineert met een job. En ja, ze doen niet echt iets wat ze erg leuk vinden, maar ja, ze hebben een leuk huis en genoeg geld voor een jaarlijkse vakantie, dus “we klagen niet”. “Vele anderen hebben het nog slechter”.

Uitstelgeluk

Dit is de groep die aanvaardt dat je in een bepaalde fase van je leven nu eenmaal niet echt optimaal gelukkig kan zijn. De meest gehoorde zin bij werkende ouders is dan ook: “als de kinderen wat groter zijn, dan…”. Herken je dit? Van jezelf? Van je omgeving? Of van startende werkende: “als ik wat meer ervaring heb dan” of “als ik die of die training nog heb gevolgd, dan…” En natuurlijk “als ik met pensioen ben, dan…”

Met overleven kom je een heel eind. Velen blijven het hun hele leven lang doen…maar op een bepaald moment verlies je de strijd. Dan is het op. Want zolang je energie blijft lekken en toch maar doorgaat, neemt je kracht af. En dus ook je fut en geluksgevoel. Het gaat mis: emotioneel of fysiek. Meer en meer mensen belanden zo in bed. Burn-out, letterlijk opgebrand. Zoveel energie gelekt dat er niets meer over is om het lontje terug aan te steken.

Waarom zou je het zover laten komen? Doen dus wat je wilt, leven volgens wie je bent en wat je kunt. Makkelijk toch? Neen dus, dat blijkt wel uit de dagelijkse praktijk. De waan van de dag trekt voortdurend aan je. Daarnaast is er nog je omgeving, het “rekening houden met”. Honderden belemmeringen die ik vast voor jou niet moet bedenken.

Ken je het verhaal van de kikker in kokend water? Als je een kikker plots in een pan met heet water gooit, dan springt hij er onmiddellijk uit om zichzelf te redden. Zet je de kikker echter in een pan met koud water en warm je dit langzaam op, dan blijft hij zitten tot hij letterlijk dood gekookt is. Het is net of hij zich niet realiseert dat de situatie verslechtert en gevaarlijker wordt. Met één sprong kan hij zich redden, maar hij doet het niet. Waarom spelen we soms kikker? Waarom blijven we zitten in een onaangename, slechte, soms zelfs gevaarlijke situatie? Waarom blijven we zitten, tot we bijna uit elkaar barsten?

Het antwoord is simpel: we hebben niet geleerd om onszelf te redden. Hoe kan je weten wat voor jou een congruent leven is, als je nog nooit hebt nagedacht over je bestaan? Tijd dus om aan de slag te gaan. Op zoek naar jouw eigen congruente ik, jouw eigen E = MC².

De eerste stap is op zoek gaan naar wat jou energie geeft. Het mooie aan energie is dat je het kan voelen. Niet alleen als je moe bent of ergens blij van wordt, maar de hele dag door. Heel de dag door krijgt je lijft energiestootjes toegediend. Soms positieve en soms negatieve. De positieve noemen we energiegevers, de negatieve noemen we energievreters of energielekken. Vanuit deze emoties kan je leren hoe jouw congruentie in elkaar zit. Je moet je wel gedurende een bepaalde periode bewust zijn hiervan. De plussen laten je weten wat er bij je past. De minnen waarschuwen je voor je incongruenties.

Meer weten?

Hoera, ontslag!” werd uitgegeven bij www.borgerhoff-lamberigts.be en is te verkrijgen in de boekhandel of via bol.com

Rilla Lysens is Coach & Trainer. Met haar bedrijf Bloom Coaching & Development begeleidt ze mensen en organisaties die op zoek zijn naar meer mentale fitheid. Samen met Make me Fly! helpt ze werknemers en bedrijven leven en werk in te richten volgens waarden en talenten, om zo meer ‘goesting’ te brengen in het (werk)leven.