7 redenen waarom je ook als sterke medewerker ontslagen kan worden

Normaal gezien zou je denken dat hard werken en erin slagen om je doelstellingen te bereiken zou moeten volstaan om rustig aan je carrière te kunnen bouwen en niet te moeten vrezen voor ontslag . De Amerikaanse Liz Ryan, CEO van Human Workplace, een bureau uit Colorado dat mensen helpt om hun carrière een nieuwe wending te geven, wijst er in een artikel in Forbes echter op dat ook voor gewaardeerde medewerkers het ontslag om de hoek kan loeren. Dat hangt namelijk ook nauw samen met de algemene bedrijfscultuur.

In haar bedrijf heeft ze al vaak mensen over de vloer gekregen die ondanks hun talent en inzet en ondanks het bereiken van hun doelstellingen, tot hun grote verrassing op het matje werden geroepen en ontslag kregen. De enige fout die ze hadden gemaakt was dat ze de signalen niet hadden opgemerkt die aangaven dat de cultuur in hun organisatie niet echt gezond was.

We sommen zeven redenen op die ervoor zorgen dat ook sterke medewerkers ontslagen kunnen worden:

  1. Omdat de uitstekende resultaten die je met je werk boekt managers die hoger op de hiërarchische ladder staan in verlegenheid brengen, aangezien zij er veel minder goed in slagen hun doelen te bereiken.
  2. Omdat je vragen stelt die niemand wil beantwoorden of zelfs maar over wil nadenken. Bijvoorbeeld als je bij een proces dat al jaren door het bedrijf wordt gehanteerd toch durft te vragen of dit wel nog past in de langetermijnplannen.
  3. Omdat je de waarheid durft te vertellen en openlijk zegt dat je bij een presentatie niet zult verbloemen dat de productie niet helemaal op schema zit.
  4. Omdat je het aandurft om zogenaamd onbespreekbare thema’s – de olifanten in de kamer – toch te berde te brengen.
  5. Omdat je zo goed werkt dat ook het absolute topmanagement van het bedrijf aandacht aan je begint te besteden. Sommige managers, die je op die manier aan het bedreigen bent, zijn immers al jaren gewoon om minstens even veel tijd te besteden aan het vrijwaren van hun positie dan aan hun eigenlijke opdracht.
  6. Omdat je in jouw team of met jouw afdeling veel betere resultaten boekt dan andere afdelingen die dan maar reageren met de opmerking dat je “te veel show verkoopt of te sterk in de kijker wilt lopen” en dat je daardoor hun eigen afdeling belachelijk maakt.
  7. Omdat je te zichtbaar wordt buiten de bedrijfsmuren, door bijvoorbeeld veel te gaan spreken of door veel gelezen posts op de sociale media. Het kan raar klinken, maar omdat jaloezie des mensen is, kan dit – terwijl het toch goede reclame is voor het bedrijf – ook in je nadeel spelen.

Het goede nieuws is echter dat je, als je om een van deze redenen aan de deur wordt gezet, ongetwijfeld niet lang naar een nieuwe job zal moeten zoeken.

Geert Degrande