6 dingen die je nooit in je ontslagbrief mag zeggen

Er zijn zo van die dingen die je beter niet zegt in je ontslagbrief. Dit zijn alvast 6 valkuilen die je absoluut moet vermijden.

Dat het bedrijf niet goed bezig is

Gooi je eigen ruiten niet in door zoiets te zeggen. Waar je ook vertrekt, hou steevast de deuren open. Ook al denk je misschien op dat moment dat het bedrijf beter kan. De vraag die je je in die optiek vooral moet stellen is: ‘is wat ik denk wel de realiteit of enkel een perceptie omdat ik gefrustreerd ben?’

Dat je baas incompetent is

Je baas kan zijn wie hij wilt, maar stellen dat hij incompetent is zonder meer, is een weinig genuanceerde stelling. Kijk dan ook altijd uit met dat soort boutades. Bij je vertrek wil je mogelijk nog eens slaan en zalven, maar hou het vooral op zalven want slaan zou wel eens kwaad bloed kunnen zetten.

Dat je collega’s met dezelfde competentie als jij er wel nog zijn

Moet je eruit, sleur dan je collega’s niet mee in je val. Dat is echt niet netjes. Wees een eervol verliezer. Voor zover je een verliezer bent want een job die stopt, is gewoon een zakelijke overeenkomst die ten einde loopt. Niet minder of meer.

Dat je je al langere tijd niet lekker voelde op de werkvloer

Dit is ronduit nefast voor een mogelijk vervolgverhaal wanneer je na een jaar of zo misschien met de staart tussen de benen weer wilt terugkeren naar je oude bedrijf.

Te enthousiast zijn over je nieuwe job

Je weet het ook wel. Je baas is er niet mee gediend dat jij vertrekt en al minder dat je euforisch bij hem komt melden hoe geweldig die job bij jouw nieuwe werkgever dan wel zal zijn. Wees daarentegen discreet en toegewijd tot het laatste moment dat je er aan de slag bent.

Dat je erg boos bent en daar lucht wil aan geven

Een absolute no-go. Een echte professional weet zich altijd te beheersen, ook in netelige situaties. Ook wanneer hij boos of gefrustreerd is. Concentreer je daarom op de feiten en richt je pijlen niet op ex-bazen of ex-collega’s.

Pascal Dewulf