Wat bepaalt de grootte van je loon ?

Wanneer je denkt dat alleen een goede loononderhandeling bepaalt hoeveel je effectief zal verdienen, dan heb je het mis. Er zijn immers nog heel wat andere cruciale elementen die je salaris bepalen.

Eerst en vooral: de sector waarin je werkt, zal voor een groot deel bepalen hoe hoog je salaris is. Ben je actief in de verzorgingssector of de horeca dan zal je loon een stuk lager liggen dan wanneer je bijvoorbeeld actief bent in de petrochemische sector. Financiële instellingen (banken, verzekeringsmaatschappijen, …) behoren doorgaans eveneens bij de betere betalers. Nutsbedrijven (gas, elektriciteit,…) en de grote spelers in de ICT-sector zitten meestal ook erg goed qua verloning.

Diploma

Je diploma bepaalt uiteraard ook hoeveel je effectief verdient. Heb je een diploma lager onderwijs of secundair onderwijs lagere graad, dan zal je zowat 82 procent van het gemiddelde Belgische loon verdienen. Heb je een diploma secundair onderwijs dan wordt dat 90 procent van de Belgische loon mediaan. Beschik je over een diploma hoger onderwijs (bachelor) dan stijg je gelijk dertien procent uit boven het gemiddelde Belgische loon terwijl een universitair (master) diploma je zelfs tot 54 procent meer laat verdienen dan het Belgische gemiddelde.

Klein of groot

Ook de grootte van een bedrijf is cruciaal voor je loonzakje. Hoe groter een bedrijf in aantal werknemers, hoe flexibeler ze kunnen omgaan met looneisen. In een bedrijf met minder dan 200 werknemers is het loon doorgaans lager dan het nationaal gemiddelde. Uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel. Werk je in een hypergespecialiseerd, maar klein bedrijfje, dan is de kans groot dat je een stevig salaris hebt. Wat wel vaststaat is dat je in een bedrijf met meer dan 1.000 werknemers steevast een stuk hoger zit qua verloning dan het nationaal gemiddelde.

Leeftijd

Ook leeftijd heeft een impact op je loon. In heel wat sectoren is er immers een koppeling tussen het loonbarema en de leeftijd. Indien je dus een oudere collega hebt die net hetzelfde werk doet als jij dan is de kans groot dat die collega vooralsnog meer verdient dan jij.

Functie

Ben je een bedrijfsleider, dan verdubbelt je verloning meteen ten opzichte van het Belgische gemiddelde. Bedrijfsleiders van grote en middelgrote ondernemingen verdienen met een gemiddeld maandloon van 5.391 euro het meest. Hiermee krijgen ze dubbel zoveel als de gemiddelde Belg.

Andere goedbetaalde functies:

  • Directeurs van kleine ondernemingen (4.659 euro).
  • Specialisten in de humane wetenschappen, zoals account managers, consultants, economisten en juristen (3.819 euro).
  • Specialisten in de fysische, wiskundige en technische wetenschappen. Dit zijn onder meer informatici, architecten en ingenieurs (3.749 euro).
  • Specialisten in de medische en biowetenschappen (3.591 euro).

Locatie

Tot slot is de fysieke locatie van een bedrijf ook bepalend voor je loon. Werk je in Brussel, dan is de kans groot dat je voor een identieke functie een stuk meer krijgt betaalt dan pakweg in Hasselt. De hoogste maandlonen worden uitbetaald door ondernemingen in Brussel. Ook in de provincies Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en Antwerpen liggen de lonen boven het nationaal gemiddelde. De laagste lonen vind je in West-Vlaanderen en Luxemburg.

Pascal Dewulf