Wanneer krijg je je dubbel vakantiegeld uitbetaald?

Als werknemer heb je recht op enkel en dubbel vakantiegeld. Maar wanneer moet dat precies aan jou betaald worden? Kan je erop rekenen dat dit sowieso nog in mei of in juni op jouw rekening staat?

Het is inmiddels half mei en je vakantiegeld staat nog steeds niet op je rekening. Je hebt dit nochtans nodig om het voorschot te betalen voor de reis die je plande in de zomervakantie. Of je wil een aantal klusjes aan je huis laten doen en wil daarmee de aannemer betalen. Moet je je hierin dan zorgen maken?

Enkel vakantiegeld

Als je bediende bent, zal je werkgever je je enkel vakantiegeld uitbetalen op de momenten waarop jij je vakantie opneemt. Concreet gebeurt dit doordat hij je, hoewel je afwezig bent, je loon voor die dagen gewoon doorbetaalt.

En het dubbel vakantiegeld?

In tegenstelling tot je enkel vakantiegeld (dat je dus gespreid ontvangt) moet je werkgever je je dubbel vakantiegeld ineens uitbetalen. Hij moet dit in principe betalen op het moment dat je je hoofdvakantie opneemt. In de praktijk wordt in de meeste bedrijven het vakantiegeld van alle bedienden tegelijk uitbetaald. Dat gebeurt veelal in de maanden mei of juni, ongeacht de datum waarop je je vakantie opneemt.

Dat betekent dan ook dat de datum van uitbetaling van je dubbel vakantiegeld verschilt van werkgever tot werkgever. Wil je weten hoe het bij jou in het bedrijf zit dan kan je daarover informatie inwinnen bij de personeelsdienst.

En als je arbeider bent?

Als je actief bent als arbeider, dan krijg je je vakantiegeld (zowel het enkele als het dubbele) betaald via de Rijksdienst voor Jaarlijkse vakantie of de bijzondere vakantiekassen. Je werkgever betaalt dit dus niet. Je krijgt dit betaald op het moment dat je je (hoofd)vakantie opneemt. Niettemin kan je het ten vroegste krijgen op 2 mei. Opdat de vakantiekas zou kunnen weten wanneer je je hoofdvakantie neemt, moet je werkgever die datum minstens 6 weken op voorhand aan de vakantiekas meedelen.

Jan Roodhooft, advocaat