Mijn loonpakket? Dat stel ik zelf samen!

Voor heel wat werknemers bestaat het loonpakket uit veel meer dan alleen maar loon. Ook voordelen als vakantie, pensioensparen of sportabonnementen kunnen hier deel van uitmaken. Bovendien blijkt dat steeds meer werknemers een vinger in de pap hebben.

Het aantal werknemers dat zelf het loonpakket mocht samenstellen, is vorig jaar met bijna de helft gestegen tegenover 2017. Deze flexibele verloning – ook wel cafetariaplan genoemd – zit dus duidelijk in de lift. Bij deze innovatieve manier van verlonen, laat de werkgever de werknemer de keuze om een deel van het loonpakket zelf samen te stellen, met voordelen als vakantie, pensioensparen of sportabonnementen. Gemiddeld zouden de medewerkers over een keuzebudget van ongeveer 6.000 euro beschikken.

Vakantie, pensioensparen en auto populairst

Werknemers hebben meestal de keuze uit een brede waaier aan voordelen. De top 3 wordt gedomineerd door vakantie, van allerlei types. Daaruit blijkt dat de werknemer vakantie als iets zeer waardevols ziet. Op twee staat het (aanvullend) pensioensparen en op drie de wagen. Wagens van een kleiner type of meer milieuvriendelijke wagens winnen hierbij aan belang.

Extra motivatie

Volgens hr-dienstverlener SD Worx, die de studie naar de flexibele verloning liet uitvoeren, is dit een normale evolutie. “In de war for talent is het een innovatief instrument om medewerkers extra te motiveren, te behouden en schaars talent aan te trekken. Voor werkgevers die willen starten met flexibele verloning geven deze cijfers een inzicht in de belangrijkste trends waaraan ze zich kunnen verwachten”, zo vertelt Lieve Michiels.

Fiscale behandeling

Voor werknemers is er volgens SD Worx een belangrijke taak weggelegd in het informeren van de werknemers. “Een duidelijke communicatie naar de medewerkers over de fiscale behandeling is een must. Vergeet niet dat op het grootste deel van het loon en heel wat voordelen in cafetariaplannen wel degelijk socialezekerheidsbijdragen afgedragen worden. Ons populairste voordeel van 2018, de verlofdagen, is daar een mooi voorbeeld van”, besluit Lieve Michiels.

Mieke Vercruijsse