7 redenen waarom je baas je loon niet zomaar mag verlagen

Misschien zit er dit jaar voor jou wel opslag in. Stel dat je baas het echter anders ziet en jouw loon wil verlagen. Kan dat dan zomaar?

Afspraak is afspraak

De wet zegt dat een contract bindend is en dus geldt dat ook voor je arbeidscontract. Het maakt daarbij niet veel uit welk soort overeenkomst je hebt met je baas: tijdelijk of vast, maar ook bijvoorbeeld een stagecontract. Sterker nog: zonder een geldig arbeidscontract kan je officieel niet aan de slag.

De kleine lettertjes

Laat nu net in dat arbeidscontract staan hoeveel je moet verdienen. Wie daar begint aan te knibbelen, pleegt dus eigenlijk contractbreuk. Je zal in zo’n contract dan ook zelden zien dat je startloon in de toekomst volgens het humeur van je baas naar beneden kan worden afgeroomd. Indien dat toch in de kleine lettertjes is te vinden, denk je best twee keer na alvorens je tekent.

Een andere functie is geen reden

Bazen zijn slimme mensen en hebben ook de optie om je over te plaatsen naar een andere (minder betaalde) functie. Of toch niet? Wel, ook daar ligt het kalf gebonden. Om je in een nieuwe functie aan het werk te zetten, moet je bestaande contract immers eerst worden ontbonden om het vervolgens te vernieuwen op maat van de andere functie waarin je wordt gekatapulteerd. Ga je niet akkoord, dan kan je baas je mogelijk bedanken voor je diensten, maar daar moet hij dan een wel erg goede reden voor hebben. Je zomaar ontslaan omdat je een nieuwe functie niet aanvaardt, zit er voor hem immers niet in. Uiteraard geldt deze theorie alleen voor mensen die een contract van onbepaalde duur hebben. Ben je aan de slag op basis van een tijdelijk contract, dan zal het voor je baas een stuk makkelijker worden om zijn willetje door te drijven.

Nieuwe bazen, nieuwe wetten

Dat zegt althans het spreekwoord. Ook in dat geval kan je echter op beide oren slapen. Volgens een Europese richtlijn (op basis van collectieve arbeidsovereenkomst 32, kortweg cao 32) mag je nieuwe baas immers niets wijzigen aan bestaande arbeidsovereenkomsten want ook dan is er sprake van contractbreuk. Zelfs niet wanneer het bedrijf waar je aan de slag bent onder een ander paritair comité valt en waarvoor mogelijk andere cao’s gelden.

De boel herstructureren

Wordt het bedrijf waar je aan de slag bent overgenomen, van hetzelfde laken een pak. Een arbeidsovereenkomst is een arbeidsovereenkomst. Punt, andere lijn.

Slechte papieren

En dan heb je nog van die netelige situaties waarbij het bedrijf waar je aan de slag bent in slechte papieren komt en waarbij er herstructureringen worden doorgevoerd. Ook daar primeert echter je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst.

Het totaalplaatje

Wanneer we het hebben over niet naar beneden afronden dan hebben we het over alles. Niet enkel je loon is vast, maar ook de extralegale voordelen die daaraan zijn verbonden. Zie het als een cliquetsysteem. Je kan vooruit, maar in principe nooit achteruit tenzij het over bijvoorbeeld een solidariteitsinitiatief gaat waarbij alle medewerkers akkoord gaan om loon in te leveren om bijvoorbeeld het bedrijf in slechte tijden even vooruit te helpen. Ook dan moet dat echter contractgewijs worden gestipuleerd.

Pascal Dewulf