Invasie van de apps: zullen er nog wel jobs overblijven in de bankwereld?

Elke dag komen er nieuwe financiële apps bij. Ook banken doen alles wat ze kunnen om de klant zover als mogelijk van het bankfiliaal weg te houden met tal van apps. De hamvraag: gaat jouw job in de bankwereld op termijn ook op de tocht?

Mobiele bank-apps zijn in feite de nieuwe bankfilialen, met het voordeel dat je ze op elk moment van de dag op je telefoon kan consulteren. Op zich is dat een knappe (r)evolutie. Tijdsefficiëntie, gebruiksgemak en je bank 24/7 bij de hand: het is een gigantische stap vooruit. 45 procent van de Belgen grijpt naar zijn smartphone voor bankzaken. Meer dan 80 procent verkiest om zijn betalingen te doen via app. Binnen de bankwereld is dan ook een ware digitale transformatie aan de gang.

Verschanst achter een muur

Hoe de toekomst er dan wel mag uitzien voor de bankwereld? Sommige ‘uitdagers’ geven alvast een voorproefje. N26 is een jonge, mobiele bank die geen filialen meer heeft. Alles verloopt via een app. Of er zo jobs zullen verdwijnen? Vast en zeker. Dat zie je vandaag al. Heel veel banken hebben zich verschanst achter een (letterlijke) muur. Contact verloopt veelal digitaal. Op korte termijn zullen er dus zeker jobs overbodig worden, maar tegelijkertijd ook weer nieuwe bijkomen. Er zijn immers mensen nodig om al die financiële apps te bouwen, te onderhouden en nieuwe digitale strategieën te bedenken die het bestaansrecht van banken justifiëren.

Bank als tussenpersoon achterhaald

Maar er is meer aan de hand. Op middellange termijn zou het wel eens kunnen dat banken helemaal overbodig worden. Met de disruptieve technologieën en -systemen die vandaag het daglicht zien, zullen de banken in de toekomst immers niet langer het epicentrum van de financiële wereld zijn. David Yermack van de Stern School of Business in New York deed die uitspraak al een poos geleden. Door digitale innovaties worden banken voor hem op middellange termijn overbodig als tussenpersoon en zullen mensen die geld sparen en geld willen lenen elkaar direct online ontmoeten.

Crash-dieet

Banken verliezen door al die digitale ontwikkelingen steeds meer hun grip op de klant, aldus Arnout Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam. “Sommige banken zullen uiteindelijk overleven. Dat zijn de banken die in de internetwereld waardevol zijn voor de klant, maar dan als een soort supermarkt. Ook kunnen zij voor klanten een adviesrol aannemen.” In België bestaan er geen directe cijfers, maar in Nederland is het al duidelijk uit welke richting de wind waait. Bij ABN Amro moeten een kleine 3.000 medewerkers het bedrijf verlaten. Ook ING schrapt wereldwijd 9.000 jobs. De Rabobank gaat op een crashdieet met 12.000 medewerkers in de min, de helft van het personeelsbestand. Je kan het licht van de (digitale) zon niet ontkennen, ook niet in de bankwereld.

Pascal Dewulf