Van kritiek tot complimenten, zo overleef je het functioneringsgesprek

Het jaarlijkse functioneringsgesprek is niet altijd even gemakkelijk te verteren. Zo ga je goed om met kritiek én complimenten.

Eerst de kritiek…
‘Je bent te snel afgeleid’, ‘je komt dikwijls te laat’ of ‘je kan geen orde houden’: het is wel even slikken wanneer al deze verwijten in één keer jouw richting uitkomen. Maar dat is net het punt van een functioneringsgesprek: het gaat hier om een ‘pakketje’ met opbouwende kritiek, die je kan gebruiken om je job (nog) beter te doen. Beschouw het jaarlijkse feedbackmoment, dus niet als een noodzakelijk kwaad, wel als een mooie kans om iets bij te leren over jezelf. Kruip eens in de huid van je baas en probeer voor het gesprek eerlijk na te denken over wat er effectief anders kan bij jou. Op die manier zal de feedback tijdens het gesprek minder hard aankomen. Reageer niet als een wesp gestoken op de kritiek, maar luister en vraag eventueel meer duidelijkheid over bepaalde dingen. Aanvaard je minpuntjes en zeg dat je er zeker aan wil werken. Totaal onterechte kritiek kan je wel meteen weerleggen, maar weet goed dat geen enkele werknemer perfect is. Ook jij niet! En jouw baas evenmin, trouwens. Een functioneringsgesprek is dan ook het ideale moment om aan te kaarten wat er mank loopt in de organisatie. Vertel op een beheerste manier wat er in jouw ogen moet veranderen en breng meteen ook concrete oplossingen aan.

… dan de complimenten
Ooit al van de sandwich-techniek gehoord? Zowat elk managersboek opent er zijn eerste hoofdstuk mee. De techniek houdt in dat je negatieve kritiek moet ‘verbergen’ tussen twee positieve aanmoedigingen in. Op die manier zal de werknemer zich niet te snel gedemotiveerd voelen. Maar de sandwich kan ook verraderlijk zijn: soms haalt je baas hem alleen boven omdat hij zijn kritiek niet rechtuit durft te spuien. Leer de techniek dus herkennen en graaf dieper in op de positieve dingen die je werkgever opsomt: ‘Kunt u een voorbeeld geven van mijn efficiëntie?’ Zo weet je meteen of hij het echt meent. Reageer je altijd wat onwennig als je een (oprecht) compliment krijgt? Niet nodig: aanvaard het compliment en zwak het vooral niet af! Bedank je baas en zeg hem/haar dat het deugd doet om zoiets te horen. Als jouw werkgever laaiend enthousiast is over jou, aarzel dan niet om in één adem opslag te vragen. Vaak is het functioneringsgesprek het enige moment op het jaar waar je dat kunt proberen.

Gerlinde De Bruycker