Studenten en hun verwachtingen: Techniek en Bouwkunde

Vier studenten, vier studierichtingen en veel verschillende verwachtingen. Hoe zien zij hun toekomst, wat verwachten ze van hun loon, hoeveel uren willen ze werken en hoe pakken ze de zoektocht naar hun eerste job aan?

Brecht Cortebeeck, 21, Puurs

Wat studeer je en waar?
Ik begin straks aan mijn laatste jaar van de Bacheloropleiding Elektromechanica aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Ik zoek momenteel een bedrijf om mijn stage te doen. De bachelorproef is ook altijd in samenwerking met het bedrijf waarbij je je stage doet.

Wil je na je studie nog iets (anders) bijstuderen?
Ik ben van plan om een master Industrieel Ingenieur bij te studeren aan Groep T in Leuven. Ik volg dan eerst een schakeljaar en doe daarna het laatste masterjaar.

Ben je van plan om een job te zoeken in het verlengde van je studies of wil je een andere richting inslaan?
Waarschijnlijk zoek ik een job in deze richting. Tenzij er natuurlijk een heel bijzondere jobaanbieding in een totaal andere sector uit de bus zou komen, maar dat is moeilijk te voorspellen.

Hoe plan je de zoektocht naar een job aan te pakken?
Elektromechanica is een veel gevraagde studierichting omdat het om een knelpuntberoep gaat, dus laatstejaars krijgen spontaan jobaanbiedingen. Ook als Industrieel Ingenieur is er steeds werkzekerheid.

Denk je dat de zoektocht vlot zal verlopen?
Ja, veel studenten kunnen meteen beginnen in het bedrijf waar ze stage hebben gelopen. Ik verwacht al voor mijn afstuderen enkele aanbiedingen te krijgen en als dat niet het geval is, zal ik niet lang moeten zoeken om iets te vinden.

Welke verwachtingen heb je rond je vergoeding en werkuren?
Ik kom waarschijnlijk in een ploegensysteem terecht terecht, met een interessant loon als gevolg. Afwisselende uren en overuren zijn voor mij geen struikelblok. In het begin zou ik al snel een loon hebben tegen de 2000 euro netto aan.

Eveline Janssens