Studenten en hun verwachtingen: Onderwijs

Vier studenten, vier studierichtingen en veel verschillende verwachtingen. Hoe zien zij hun toekomst, wat verwachten ze van hun loon, hoeveel uren willen ze werken en hoe pakken ze de zoektocht naar hun eerste job aan?

Yanni Verhavert, 21 jaar en Zena Kagermanova, 20 jaar

Wat studeer je en waar?

Yanni: Ik begin aan mijn tweede masterjaar Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen aan de VUB. Ik werk al een jaar aan mijn masterproef rond voedingskwaliteit bij studenten en heb nog 40 uren stage voor de boeg in het secundair onderwijs.

Zena: Ik volg de bachelor Secundair Onderwijs (Nederlands-Frans) aan de Thomas Moore hogeschool in Mechelen. Ik begin aan mijn tweede jaar.

Wil je na je studie nog iets (anders) bijstuderen?

Yanni: Ik overweeg om te doctoreren. Een job vinden als leerkracht L.O. is niet zo gemakkelijk en ik ben geboeid door onderzoek. Anderzijds zorgt een doctoraat ervoor dat ik voor sommige jobs overgekwalificeerd ben.

Zena: Ik zou graag de Master Taal- en Letterkunde Nederlands in Leuven volgen. Ik volg dan een schakeljaar Taalkunde en Literatuur en dan het masterjaar.

Ben je van plan om een job te zoeken in het verlengde van je studies of wil je een andere richting inslaan?

Yanni: Vroeger wilde ik altijd geneeskunde studeren, maar het ingangsexamen schrikte mij enorm af. In de richting L.O. komen Fysiologie en Wetenschappen enorm aan bod, dus ik heb er mijn ding wel gevonden.

Zena: Ja, het is van in het begin mijn ambitie geweest om in het onderwijs te gaan. Het liefst wil ik in het 5e en het 6e jaar staan. Het derde en het vierde jaar zijn ook fijn, maar ik wil graag met oudere leerlingen werken.

Hoe plan je de zoektocht naar een job aan te pakken?

Yanni: Goede vraag! Eerst wil ik kijken of ik in een onderzoeksproject kan stappen. Indien er geen onderzoeksposten zijn, zal ik mij inschrijven op de databank voor leerkrachten van de VDAB en mijn cv opsturen naar een aantal scholen.

Zena: Ik plan me in te schrijven bij interimkantoren en wil zeker als Okan leerkracht (onthaalonderwijs anderstalige nieuwkomers) aan de slag. Ik ben zelf tweetalig opgevoed (Russisch-Nederlands) en wil anderstaligen graag helpen met het leren van het Nederlands.

Denk je dat de zoektocht vlot zal verlopen?

Yanni: Dat is moeilijk in te schatten. Ik zal sowieso alles aannemen wat ik kan krijgen, zo mag ik bijvoorbeeld wetenschapsvakken geven. Ik denk dat er weinig ruimte is om kieskeurig te zijn.

Zena: Nee, ik denk dat het eerst een aantal jaren interims zal worden. Voor taalvakken zijn er veel kandidaten.

Welke verwachtingen heb je rond je vergoeding en werkuren?

Yanni: Als doctoraatstudent is het loon ongeveer 1400 euro netto, zonder extralegale voordelen. Als leerkracht verdien je meer, het nettoloon start rond 1700 euro voor houders van een master. Als leerkracht geef je 22 uur les, daar komen dan nog voorbereidingen bij.

Zena: In het begin zal ik waarschijnlijk geen volledig uurrooster hebben, eerder 16u of 17u. Als bachelor verwacht ik 1400 euro netto te krijgen, als master is dat 1600 of 1700 euro netto per maand.

Eveline Janssens