Studenten en hun verwachtingen: Economie en management

Vier studenten, vier studierichtingen en veel verschillende verwachtingen. Hoe zien zij hun toekomst, wat verwachten ze van hun loon, hoeveel uren willen ze werken en hoe pakken ze de zoektocht naar hun eerste job aan?

Eline Massin, 21 jaar, Bornem.

Wat studeer je en waar?
Ik heb net mijn bachelor Handelswetenschappen afgerond in Gent. Omdat de afstudeerrichting ‘Ondernemerschap en Bedrijfsmanagement’ in Brussel mij meer interesseert, verhuis ik voor mijn masterjaar naar de hoofdstad. Het is een meer algemene afstudeerrichting en ik wil als afgestudeerde zo allround mogelijk zijn.

Wil je na je studie nog iets (anders) bijstuderen?
Ik wil de ingangsexamens aan een Business School zoals Vlerick doen, maar ik moet nog even kijken wat mijn ouders willen betalen en wat ik zelf ga financieren. Ik zal de examens sowieso meedoen om te kijken of ik voldoende in mijn mars heb om te slagen, maar of ik ook effectief aan de opleiding begin, hangt af van het financiële plaatje.

Ben je van plan om een job te zoeken in het verlengde van je studies of wil je een andere richting inslaan?
Nee, ik wil echt aan de slag binnen het bedrijfsleven. Mijn ouders zijn allebei zelfstandige, dus het ondernemerschap zit in mijn bloed.

Hoe plan je de zoektocht naar een job aan te pakken?
Vanaf april start ik met uitkijken naar een job. Ik doorspit nu al af en toe websites als Careerstyler en de jobbeurs van de KULeuven. Ik wil ook de kanalen van mijn ouders aanspreken. Netwerken helpt in mijn branche. Ik ben op Erasmus geweest in Berlijn, dus misschien kan ik een bedrijf zoeken met filialen in Duitsland.

Denk je dat de zoektocht vlot zal verlopen?
Met mijn diploma en in een land als België, waar KMO’s alomtegenwoordig zijn, denk ik snel een job te kunnen vinden. Ik ben er ook al mee bezig, ik zoek profielen op van bedrijven, informeer mij over mogelijke vacatures,…

Welke verwachtingen heb je rond je vergoeding en werkuren?
Ik werk graag, dus ik ben bereid lange uren te kloppen. Van vrienden hoor ik dat het minimum rond 2000 euro bruto per maand ligt. Extra’s als een auto zijn mooi meegenomen, maar er worden natuurlijk minder bedrijfswagens voorzien. In een job binnen de sales zit dat er sneller in dan bij een kantoor job, natuurlijk. De inhoud is belangrijker voor mij wel altijd belangrijker dan de verloning.

Eveline Janssens