Een carrière in het buitenland? Wees voorbereid!

Wil je professioneel verre oorden opzoeken en lonkt er dus een carrière in het buitenland? Wauw, ga ervoor, maar neem enkele vuistregels in acht en denk vooral over een aantal zaken goed na voor je je in het avontuur stort. We geven je een antwoord op 7 vragen om goed voorbereid te vertrekken.

Hoe zit dat met het loon?

Zorg dat je een getekend contract hebt waarin duidelijk je loon vermeld staat voor je vertrekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Informeer ook welke invloed werken in het buitenland op je belastingen heeft en raam je kosten daar. Huisvesting, vervoer, telefoonkosten,… Je brengt dit best vooraf in kaart zodat je een idee hebt hoeveel je uiteindelijk op het einde van de maand overhoudt.

Een administratieve mallemolen?

Laat je niet afschrikken door de administratieve mallemolen en stel het zeker niet uit tot het laatste, want dat zou je wel eens zuur kunnen opbreken. Maak je officiële documenten, zoals je internationaal paspoort, je visa en je werkvergunning, in orde. Zeg je gsm-abonnement op, bekijk met het ziekenfonds in hoeverre je in het buitenland verzekerd bent, informeer hoe je een bankrekening opent in het buitenland,… Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je al heel wat info.

Wat neem je mee?

Uiteraard vertrek je niet met je hele hebben en houden, maar een aantal zaken wil je toch wel graag meenemen. Kledij, je leuke zetel, je televisie,…? Bekijk hoe je alles ter plaatse krijgt, wat de kosten zijn en maak foto’s van de spullen om eventuele schade achteraf te kunnen aantonen.

Wat doe je met je woning hier?

Heb je een eigen woning of huur je? Als je huurt, is het nodig het huurcontract tijdig op te zeggen zodat je de waarborg niet kwijtspeelt. Heb je een eigen woning, dan is het misschien handig in eerste instantie een huurder te zoeken zodat je nog openlaat of je België definitief vaarwel zegt of niet. Ga ook op zoek naar iemand die instaat voor je huis en dus kan tussenkomen als bijvoorbeeld de warmteketel stuk is.

Een eigen stekje daar?

Al nagedacht over huisvesting? Dat is vaak geen eenvoudige klus. Bij multinationals kan je meestal wel rekenen op wat begeleiding vanuit het bedrijf. Informeer hier dus naar, maar hou er rekening mee dat de uiteindelijke beslissing wel bij jou ligt. Een vast stekje is moeilijk van in België te regelen en de eerste weken kan je perfect in een hotel logeren, maar voor een langere periode wordt dat moeilijk en het zou vooral een flinke hap uit je budget nemen. Informeer misschien toch al eens hoe anderen het deden en gooi je bij aankomst onmiddellijk op de huizenjacht.

En de taal?

Probeer vooraf toch wat van de taal te leren. Ook al is Engels er misschien goed ingeburgerd, je zal er sowieso meer kansen maken als je de lokale taal ook wat spreekt. Het maakt het ook eenvoudiger als je ergens papieren in orde dient te maken en het is ook een mooi gebaar tegenover je lokale collega’s. Bovendien helpt het je al een stuk op weg om je sociale contacten uit te bouwen.

En als laatste?

Ga ervoor! Veel succes.

Mieke Vercruijsse