Drie gouden tips voor een blitzcarrière

Dat werken als gevolg van onder meer Internet of Things, autonome auto’s en 3D Printing er straks helemaal anders zal uitzien, is stilaan voor iedereen duidelijk. Net zoals jobs die vroeger bestonden – melkboer en smid bijvoorbeeld – verdwenen zijn, zullen ook jobs die nu bestaan straks alleen nog deel uitmaken van onze herinneringen.

Voor sommigen is dat reden om erg pessimistisch naar de toekomst te kijken, anderen denken juist dat de nieuwe maatschappelijke constellatie ook jongeren heel veel kansen zal geven. Tot die laatste categorie behoort ook de 31-jarige Iraans-Amerikaanse Roxanne Varza, die in ons land nog maar weinig bekend is, maar internationaal al hoge ogen heeft gegooid, als wellicht een van de meest invloedrijke personen van de komende jaren. In Parijs staat ze aan het hoofd van Station F, de recent van start gegane grootste startupincubator ter wereld.

Ze laat zich opmerken door het feit dat ze allerminst bang is om de verandering te omarmen en te belichamen. Door de manier waarop ze invloed heeft op de 1.000 startups die in Station F. aan de maatschappij van morgen werken, kan ze allicht helpen om de maatschappij van morgen mee vorm te geven.

In een interview met de site “Les Glorieuses” die terecht opkomt voor gelijke rechten voor de vrouw geeft Roxanne Varza drie eenvoudige tips mee aan alle jonge professionals die enthousiast willen meewerken aan het vormgeven van de maatschappij van morgen en die op die manier ook heel snel carrière kunnen maken. We zetten ze even op een rijtje

  • Start met een project. Varza is het levende voorbeeld dat dit een ideaal beginpunt is. Ze begon met een blog, waarrond ze een community bouwde en van zodra die groot genoeg was, organiseerde ze een seminar. Al die zaken creëren visibiliteit en leiden tot ontmoetingen. Die blijven superbelangrijk, want ook in tijden van digitale transformatie is menselijke verbondenheid de belangrijkste motor om zaken in beweging te brengen. Een project betekent overigens niet dat je meteen voor een startup of een eigen bedrijf moet kiezen. Het is kleinschaliger, maar kan evengoed de eerste stap zijn naar een heel mooie carrière.
  • Ga zoveel mogelijk naar het buitenland. Zo kom je los van je vertrouwde omgeving, leer je wat het betekent om te veranderen en om uit je comfortzone te komen;
  • Leer coderen. Coderen is het “Engels” van morgen en zal in elk vakgebied enorm nuttig zijn.

Geert Degrande